Egy fiatal hangot keresnek a Lutheránus Világszövetség nagygyűlésének záró istentiszteletére

Egy fiatal hangot keresnek a Lutheránus Világszövetség nagygyűlésének záró istentiszteletére

Share this content.

Szöveg: LWI, fotó: LWB/M. Schoeneberg. Fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Genf – Fiatal lelkésznő vagy lelkész fogja tartani a záró istentisztelet prédikációt a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) 12. nagygyűlésén, 2017. május 16-án, Namíbiában. Fiatal, ordinált lelkészekhez intéztek felhívást, akik 145 tagegyházból adhattak be prédikációul szolgáló pályázatot.

A prédikációs versenyt már az elmúlt év júniusában meghirdette a Lutheránus Világszövetség. Arra való tekintettel, hogy a 12. nagygyűlésen a reformációról is meg fognak emlékezni és az egész rendezvény témája a Megszabadítva Isten kegyelme által lesz, a versenyen azt szeretnék elérni, hogy egy 30 év körüli lelkész vagy lelkésznő esélyt kapjon arra, hogy az ünnepségeken prominens helyet foglaljon el. Luther Márton is mindössze 33 éves volt, amikor wittenbergi professzorként nyilvánosságra hozta 95 tételét. Ettől számítjuk a reformáció kezdetét.

A verseny tíz kiválasztott finalistája többek között Angentíniából, Brazíliából, Norvégiából és az Egyesült Államokból származik. Miután a zsűri kiválasztotta őket, a következő körben egy rövid videófilmben mutatják be prédikációjuk kivonatát. A nyilvánosságot is bevonták ebbe a körbe, hiszen március 16. és 30. között szavazhatnak is kedvencükre ezen a honlapon: https://www.lwfassembly.org/en/preaching-contest-vote. A nemzetközi zsűri pedig az online szavazatok figyelembevételével fogja majd meghozni végleges döntését a prédikációt tartó személyt illetően. A nyertes pedig az egész Lutheránus Világszövetség nagygyűlése előtt a záró istentiszteleten prédikálhat majd.

A versenyben a Galatákhoz írott levél 5. fejezetének 1. és 22-26. versei alapján kellett prédikációt tartani, ez lenne a záró istentisztelet textusa is. A záró istentisztelet különlegessége lesz, hogy ezen az alkalmon iktatják majd be hivatalába az LVSZ új elnökét és az új tanácstagokat is.

 

A beadott anyagok „a hit és a reménység ragyogó fényei”

A nemzetközi zsűriben vegyesen vannak férfiak és nők, ordinált és nem ordinált tagok, akik mindannyian különböző generációkat képviselnek. Az általuk kiválasztott igehirdetők mellett az írásban beadott prédikációk alapján döntöttek.

A zsűri tagjai: Ebise Ayana (Etiópiai Evangélikus Egyház – Mekane Yesus), Heidi Smith (Ausztráliai Lutheránus Egyház, LKA), Prof. Kenneth Kross (Suriname-i Lutheránus Egyház, ELKS), Prof. dr. Sarah Hinlicky Wilson (Amerikai Evangélikus-Lutheránus Egyház – ELKA), dr. Jerzy Sojka (Lengyelországi Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház) és Anna-Maria Klassen (Hannoveri Evangélikus-Lutheránus Tartományi Egyház).

„Nagyon bátorított, hogy a hit és a reménység Krisztusra irányuló ragyogó fényeit fedezhettem fel, ez a fiatal lelkészek mindegyikének pályázati anyagából kiviláglott. A jövőre nézve mély reménységet jelent számomra, hogy az egyház továbbra is érvényes misszióját, Jézus örömüzenetének hirdetését bátorsággal és örömmel fogjuk teljesíteni” – magyarázta a zsűri ausztrál tagja, Heidi Smith (LKA). A suriname-i Kenneth Kross (ELKS) pedig hozzátette, hogy „a prédikációk többsége lelkesedést, kreativitást és elkötelezettséget fejezett ki, amely már önmagában nézve is csodálatos”.

 

A Lutheránus Világszövetség 12. nagygyűlését 2017. május 10. és 16. között a namíbiai Windhoekben tartják. Az eseményen nyolcszáz meghívott vesz részt, a szövetség 145 tagegyházából és 98 országából. A hétévenként ülésező nagygyűlésen a tervek szerint nem csak az új vezető testületeket választják meg, hanem meghatározzák a jövő cselekvési tervét is. További információk: www.lwfassembly.org
A Lutheránus Világszövetséget 1947-ben alapították a svédországi Lundban. Jelenleg 74 millió evangélikust tömörít a szervezet.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!