Fontos volt a spirituális feltöltekezés is a Lutheránus Világszövetség tanácsülésén – Középpontban állt az egyházak válasza a világméretű menekültkérdésre

Fontos volt a spirituális feltöltekezés is a Lutheránus Világszövetség tanácsülésén – Középpontban állt az egyházak válasza a világméretű menekültkérdésre

Share this content.

Forrás: LWI, hírösszefoglalás és fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Genf – A Lutheránus Világszövetség (LVSZ) 2015-ös évi tanácsülésén az istentiszteletek is a középpontban álltak a kijózanító tények ismertetése mellett. De ünneplésre is sor került: A nyitó istentiszteleten például két alelnököt, így a kanadai Susan Johnsont és a tanzánaiai Alex Malasusát is köszöntötték születésnapja alkalmából.

Az LVSZ elnöke, Munib A. Younan a nyitó istentiszteleten bemutatott két, az elkövetkezendőkben fontos feladatokkal megbízott személyt: Kjell Nordstokke a Norvég Egyház lelkészeként, Margareta Grape és Cristina Grenholm pedig a Svéd Egyház lelkészeiként a következő nagygyűlés koordinátori tisztségét fogják betölteni.

Ezután Phyllis Brewah a Sierra Leone-ban lévő evangélikus egyház nevében az ebola járványról beszélt. Elmondta, hogyan terjedt át a kór a keleti részekről egészen a nyugati partokig.

„Ez rosszabb, mint 11 év polgárháborúja. A háborúban látod az ellenséget, de az ebolánál ezt nem látod. Ami pedig különösen is nehezíti a védekezést az az, hogy sem az emberek, sem a kormány nem ismerik el, hogy a járvány létezik.”

A tanács tagjai imádságaikban hordozták az áldozatokat.

Csodálatos nemzetközi úrvacsorai alkalom

A nyitó istentisztelet úrvacsorai részét a malajziai Aaron Yap vezette. A Bibliából angolul és franciául olvastak fel. Igét hirdetett a norvég Helga Byfuglien püspökasszony. A „Reménység nem okoz csalódást” mottó alapján a püspökasszony emlékeztetett arra, hogy a reménység szimbóluma a remeteség. Nem tágítunk a mellől, aki teremtett bennünket és ő sem tágít mellőlünk.”

A reménység egy erőforrás, amely segít a mindennapok leküzdésében. A mi reménységünk és jövő iránti vágyunk kapcsolatban áll azzal, hogy hogyan élünk és hogyan dolgozunk a mai világban” – mondta.

Az istentiszteleten számos himnusz és dal hangzott el német, portugál, oshiwambo (namíbiai) és angol nyelven.

Az egyházak válasza a világméretű menekültkérdésre

Junge főtitkár beszámolójának egyik fókuszpontját jelentette a menekültek világméretű hullámáról való egyházi tevékenység ecsetelése. Junge elmondta, hogy a menekülteknek nevük és arcuk van, és ha nem kezeljük ügyüket helyesen, akkor morális csődbe kerülünk. Az LVSZ különböző területeinek képviselői szólaltak fel a beszámoló migrációt érintő kérdésével kapcsolatban, így Fabiny Tamás püspök is, aki elmondta, hogy keményen érintett Európa is a bevándorlók kérdésében. Elismerte, hogy néha nehéz azt az utat követni, ahogyan a különböző kormányok viszonyulnak a migráció kérdéséhez és ebben az LVSZ tagországoknak a világszövetség iránymutatására kell hagyatkozniuk.

Junge főtitkár beszámolójával kapcsolatban sokan köszönetüket fejezték ki a közösség globális elköteleződéseivel kapcsolatban. Sokan méltatták, hogy az LVSZ jó irányban halad segélyezési útján.

Pénzügyi kérdéseket is ismertettek

A második napon Kenneth Mtatat a Római levél 7. fejezetének 14-25. versei alapján emlékeztette a résztvevőket a reménység forrására. Az alkalmon számos ökumenikus vendég is részt vett, így Matthis Türk a Keresztények Egységének Pápai Tanácsa vezetője, aki üdvözlő beszédében arra figyelmeztetett, hogy „az ökumenikus párbeszédet nem szabad hitbeli életünktől elválasztani”. A Mennonita Világkonferencia főtitkára, Henk Stenvers az LVSZ-szel való közös munkát méltatta.

Christina Jackson-Skelton az LVSZ pénzügyi vezetője a szervezet pénzügy stabilitásáról, erős elköteleződéseiről és a fenntarthatóság kérdéséről beszélt. Az ülésen Martin Junge főtitkár a világszövetség tőkéjének biztonsági kérdéseit is kifejtette.

Mint ismeretes a 2017-es nagygyűlést Namíbiában fogják tartani a világszövetség tagegyházai. Az előkészületekről a tervezői bizottság részéről Emma Nongolo és Kjell Nordstokke beszélt. A felszabadítva Isten kegyelme által lesz a téma és arra figyelmeztet ez bennünket, hogy a kegyelem minden ember számára ingyen hozzáférhető. 

Bejelentették azt is, hogy 2016. október 31-re a svédországi Lundban az evangélikusok a katolikusokkal közös ökumenikus megemlékezést szerveznek a reformációról.

Erősíteni kell a missziót és a humanitárius segélyezést

Az LVSZ tanácsülés résztvevői Maria Immonent választották meg a Világszolgálati Részlet új igazgatójává és Fidon Mwombekit pedig a Misszió és Fejlesztés Részleg vezetőjévé.

Immonen megbízott vezetője volt már 2014. szeptembere óta a világszolgálati munkának. Személyében az első nő áll majd az LVSZ élén, aki a humanitárius segélyezésért és fejlesztésért fog felelni. Most öt éves ciklusra választották meg. Az LVSZ ezen részlegének 5000 fős stábj helyi és nemzetközi partnerekkel működik együtt a világ több mint 30 országában, elérve mintegy 2 millió embert. Immonen a Finnországi Evangélikus Egyház tagja, korábban is emberi jogi területen tevékenykedett egyházában, sőt missziói felelős is volt.

A tanzániai Mwombeki a németországi Wuppertalban az Egyesült Evangéliumi Misszió főtitkáraként dolgozik. Teológiai háttere, pénzügyi szakértelme és szervezői képessége helyi és globális szinten is bizonyított. A Tanzániai Egyesült Evangélikus Egyház ordinált lelkészeként már régóta foglalkozik a misszió kérdésével. Tagja a Németországi Protestáns Egyház Tanácsának és korábban Tanzániában részt vett az AIDS, TBC és malária elleni harcban is.

Új LVSZ tagegyházat is megszavaztak

A vasárnapi ünnepi istentisztelet után a tanácstagok hétfőn folytatták a munkát és először is új tagegyházakat vettek fel. Így LVSZ tagegyházzá vált a Kínai Köztársaság Lutheránus Egyháza, amely 570 tagot számlál és a norvég misszionáriusok munkájának köszönhető létrejötte. Ezzel együtt az LVSZ immáron 145  egyházat tömörít.

Nyilatkozatok angolul

A következő tanácsülés

A Német Nemzeti Bizottság javaslatára 2016-ban a tanács ülését Wittenbergben fogják megtartani.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!