A nigériai érsek lett a Lutheránus Világszövetség új elnöke

A nigériai érsek lett a Lutheránus Világszövetség új elnöke

Share this content.

Forrás: LWI, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Windhoek – Dr. Musa Panti Filibust, a Nigériai Krisztus Lutheránus Egyháza érsekét választották meg 2017. május 13-án a Lutheránus Világszövetség elnökévé. Ő a tizenharmadik elnök és a második egyházi vezető, aki Afrikából származik az LVSZ 1947-es alapítása óta. Már az első választási körben megválasztották, 303 szavazatból 274-et kapott.

A közösség mint ajándék

Az LVSZ nagygyűlésen a delegáltak előtt elhangzott beszédében, már a jelölésekor Filibus elmondta, hogy az egyházközösség kapcsolatainak ápolását és a misszió elősegítését tartja prioritásainak. A nemek közötti igazságosságot, a diakóniát és a humanitárius munkát is fontos területeknek nevezte. Szeretné megerősíteni az ifjúságot az egyházban és a békéért és igazságosságért folytatott vallásközi együttműködést is.

„A közösség egy ajándék” – húzta alá Filibus, majd hozzátette, hogy a közösség felépítését aktívan kell előmozdítani: „Éppígy a közösségépítéshez szükség van az ökumenikus felelősségre való érzékre is.”

Filibus korábban a gender-igazságosságról szóló LVSZ alapokirat kifejlesztésekor végzett aktív szerepet. Erről azt mondta, hogy ennek a gyakorlatban való megvalósításáért mindent meg fog tenni, ami azt jelenti, hogy a tagegyházak figyelmét szeretné ráirányítani a megértésre és e kérdés megtárgyalásának támogatására. Hazájában, saját egyházában is vezető szerepet vállalt ebben a folyamatban, így jöhetett létre az, hogy 1996-ben ordinálhatták az első női lelkészt.

Az egyházakban a fiatalság támogatása nagy jelentőségű – folytatta beszédét, majd arra szólított fel, hogy a fiatal reformerek globális hálózatát a helyi egyházi élet bevonásával folytassák.

A diakónia és az emberi fájdalomra, igazságtalanságra és szükséghelyzetekre való hatékony reakciók az LVSZ prioritásaihoz tartoznak. „Az az álmom, hogy az LVSZ nemzetközi téren továbbra is a humanitárius segítség fontos és döntő szereplője marad.”

Filibus hazájáról szólva elmondta, hogy Nigéria Északi Egyházkerületében sok gyülekezetben két évvel ezelőtt le kellett állítani az egyházi aktivitásokat. A Boko Haram támadások ugyanis hatalmas veszélyt jelentettek az istentiszteletekre. „Nagyon szükségesnek tartom, hogy a mai világban foglalkozzunk a vallásilag motivált erőszakkal” – mondta Filibus, aki utalt arra, hogy az egyházak globálisan manapság inkább délen növekednek és az északi országokban visszaesett az egyháztagság. Mindkét esetben fontos az LVSZ támogatása: „Kötelezve vagyunk arra, hogy figyeljünk egymásra és a kihívásokkal szemben kölcsönösen támogassuk egymást. Egyetlen egyháznak sem szabad magára hagyatva éreznie magát.”

Tapasztalat az egyházközösségben

 

Az új elnök nem most kezdi el az LVSZ-en belüli munkát. 2002 és 2010 között a Misszió és Fejlesztés Részlegben (AME) Afrika regionális referense volt és különböző területeken kísérte az afrikai tagegyházak szolgálatát. 2010-ben pedig az AME igazgatójává választották.

2013 a Mayo-Belwa-Egyházkerület püspöke lett a nigériai egyházban, majd 2016-ban érdekké választották. Az 57 éves Filibust 1994-ben ordinálták. Nigériában és az Egyesült Államokban tanult teológiát és pasztorálteológiából doktorált. Feleségével Ruth Filibus lelkésznővel három felnőtt gyermekük van.

A most megválasztott elnök dr. Munib A. Younant a Jordániai és Szentföldi Evangélikus-Lutheránus Egyház püspökét követi az elnöki székben. Őt annak idején 2010-ben, a 11. nagygyűlésen, a németországi Stuttgartban választották meg a szervezet elnökévé. Az LVSZ első afrikai elnöke Josiah Kibira volt, a Tanzániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke. Ő 1977-től 1984-ig volt elnök.

 

Hivatkozások: További képek. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!