Magasra tették a lécet – Csodás bonyhádi eredmények

Magasra tették a lécet – Csodás bonyhádi eredmények

Share this content.

Szöveg: Péter Csaba
Bonyhád – Nem akármilyen osztály kezdi meg a középszintű szóbeli érettségit most szerdán. A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola 12/E, azaz biológia-kémia tagozatának diákjai annyi díjat söpörtek be, hogy idén a Biológia Tantárgyi Versenybizottság javaslata alapján az Emberi Erőforrások Minisztériuma az iskola egyik tanárát, Péter Csabát tüntette ki a „Kiváló Versenyfelkészítő”-díjjal, melyet az OKTV díjátadón vehetett át. A kitüntetés azonban igazán azoké a tanulóké, akik az elmúlt három évben kimagasló munkát végeztek, valamint az egész munkaközösségé: Nagy Andreáé, Kecskés-Kiss Péteré, és Szabóné Bauer Adrienné.

A négy OKTV döntős a ballagáson az iskola Perczel-díjával, balról jobbra: Szabó Márton, Kozma Csaba, Horváth Ákos és Galág Botond.

Igazán nehéz feladat rangsorolni, melyik diák tett többet a gimnázium hírnevének öregbítéséért biológia tantárgyban, de a korona vitathatatlanul a kakasdi Kozma Csabát illeti. Völgység Talentuma-díj, BÖSZ Junior-díj, Richter Gedeon-díj: ez idáig ennyi elismerést kapott Csaba, aki minden országos biológia versenyen, melyen elindult, legalább egyszer első helyet szerzett, beleértve az OKTV-t is. Az igazán kiugró eredményt idén azzal érte el, hogy bejutott azon négy tanuló közé, akik az IBO versenyen (ami a világ legrangosabb versenye, s amelyet nyolcvan ország részvételével rendeznek) képviselik majd idén hazánkat, így lehetősége van arra, hogy immár a harmadik nemzetközi versenyről hozzon el érmet (hiszen az övé már az IJSO és EUSO ezüst érme). Reméljük így lesz.

Mindenképpen elismerést érdemel még Horváth Ákos (Völgység Talentuma-díjas), Szabó Márton és Galág Botond is, akik szintén OKTV döntőbe jutottak, ráadásul Ákos ezt kétszer is véghez vitte. Nekik és a középdöntősöknek köszönhetően (Szabó Luca, Berenkei Gábor, Dugalin Marin, Balogh Máté) tavaly az OKTV 6., idén az OKTV 5. legeredményesebb iskolája volt a Petőfi, csak budapesti gimnáziumok, és a szegedi Radnóti tudhatott magának több diákot és előkelőbb helyezéseket a döntőben. Ezen kívül számos országos top tízes és dobogós helyezést gyűjtött még be az osztály. 

Az E osztály végzősei mellett más osztályok is kivették a részüket a sikerekből, országos versenyen mutatta meg tudását Vukálovits Diána, Orsós István, Hajdu Viktória, akik többek között szintén az OKTV második fordulójába jutottak.

Az idei OKTV díjátadón, balról jobbra Galág Botond (földrajzból a 2. lett (tavaly a 3.), biológiából a 21.) , Péter Csaba és Kozma Csaba (idén biológiából 2., tavaly 1.).

A fentiek alapján nem meglepő tehát, hogy az érettségin az idén 31 fő választotta emelt szinten a biológiát, és 4,61-es átlaggal sikeresen abszolválta is azt úgy, hogy eredményével mindenki kiérdemelt plusz 50 pontot is a felvételihez.

Nem csak a tanulmányaikban elkötelezett természettudósokról szól ez a cikk, mert Szabó Márton személyében a Fridays For Future klímavédő csoport ötletgazdáját és fő aktivistáját is tisztelhetjük. Ő volt a fő szervezője a Szekszárdon már kétszer is tüntető klímasztrájknak, és a „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan”-elv mentén igyekeznek tisztábbá tenni a környezetünket különböző akciókkal.

„Borzalmasan élveztem ezzel az évfolyammal a közös munkát, a végére már az sem volt egyértelmű, hogy ki a tanár és ki a diák. Nagyon fognak hiányozni ezek a srácok, de remélem hamarosan kikerülnek a gimnázium dicsőség falára, és akkor továbbra is naponta látom őket a suliban” – nyilatkozta Péter Csaba. A tanár a kitüntetése kapcsán megjegyezte azt is, hogy: „nincs jelentősége annak, hogy kinek a neve szerepel az oklevélen, hiszen egyedül ez a dolog nem megy, csak együtt. Különben is, a díjakat ritkán kapják azok, akik igazán megérdemlik.”

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!