Magdalai Mária, a jó útra tért rossz lány? – Városi legendák a Bibliában, 2. rész

Magdalai Mária, a jó útra tért rossz lány? – Városi legendák a Bibliában, 2. rész

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Kovács Barbara
Mi jut eszedbe, ha meghallod Magdalai Mária nevét? Még a Bibliában kevésbé jártas embereknek is homályosan dereng valami a festményekről ismert, hosszú, szőke hajú nőről, aki Jézus lábához borul a kereszt tövében, vagy éppen könnyeivel öntözi és hajával törölgeti Jézus lábát. De ha mindez nem is lenne ismerős, sokunknak valószínűleg egy jó útra tért prostituált alakjával kapcsolódik össze Mária neve. Mi igaz mindebből, és hol kezdődik egy újabb városi legenda?

Városi legendákkal már foglalkoztunk egy előző bejegyzésben, itt tudod elolvasni.

Bibliai történetekkel kapcsolatban néhányszor előfordul az a harmonizáló törekvés, hogy az olvasók különböző leírásokat gyúrnak össze eggyé, ám az így létrejött történet valójában nem is szerepel a Szentírásban. Magdalai Mária alakja is ennek az összeolvasztásnak esett áldozatul, hiszen a legtöbb, köztudatban élő információ róla egyáltalán nem köthető a nevéhez. Az, hogy ő egy prostituált lett volna, sehol nem szerepel a Bibliában, de mivel elég figyelemfelkeltő tulajdonságnak számít, ez az, ami leginkább elterjedt róla. Nagyon fontos mindezt tisztázni, mert ezek a félreértések felerősítik az olyan nézeteket, miszerint a bibliai nőalakok nagy része erkölcstelen volt, ezáltal kisebbítve az első, Jézust követő asszonyok jelentőségét, szerepüket mindössze a „feleség-anya-szűz-prostituált” kategóriákra szűkítve le.

Bibliai tények a magdalai Máriáról

Máté evangéliumában a neve kétszer kerül elő, egyszer, mint aki tanúja volt a keresztre feszítésnek (Mt 27,55–56), egy másik alkalommal pedig amikor a „másik Máriával” együtt kimentek megnézni a sírt, de ott az Úr angyalával találkoztak, aki elküldte őket, hogy értesítsék a tanítványokat Jézus feltámadásáról (Mt 28,1–10). Márk evangéliuma meglehetősen szűkszavúan említi őt, de Mátéhoz hasonlóan szintén csak a könyv végén, a keresztre feszítéskor és Jézus sírjánál találkozunk vele. Először Lukács jellemzi őt úgy, mint Jézus szolgálatának egyik fontos nőalakját. A 8. fejezetben azt olvassuk róla, hogy a tanítványok kíséretében követte Jézust más asszonyokkal együtt, akiket Jézus korábban meggyógyított. Közöttük volt Magdalai Mária is, akiből „hét ördög ment ki”. Ezek az asszonyok nemcsak hallgatták a tanítást, de „vagyonukból támogatták is Jézust” (Lk 8,1–3).

Tovább a KötőSzó blogra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!