Magyar dallamok csendültek fel a magdeburgi dómban

Magyar dallamok csendültek fel a magdeburgi dómban

Share this content.

Szöveg: Balicza Klára
Magdeburg – A Lutheránia Énekkar kétnapos látogatáson járt Magdeburgban, melynek során az együttes dr. Kamp Salamon Liszt- és Kossuth-díjas karnagy vezetésével koncertet adott a dómban, és énekelt a gyülekezet vasárnapi istentiszteletén is.

Mivel a program a CulturElle Alapítvány által szervezett Magyar napok Magdeburgban rendezvényhez csatlakozott, a műsoron főként magyar szerzők művei szerepeltek. Az Esterházy Pál, Mosonyi Mihály, Liszt Ferenc, Kapi Gyula, Kodály Zoltán és Szokolay Sándor által szerzett darabok mellett Jeney Zoltán Kamp Salamonnak ajánlott Nunc autem manent című, szoprán szólóra, kórusra és vonósokra írt darabjának ősbemutatójára is sor került. A műsort Krum Enikő szoprán szólista éneke, Mekis Péter orgonajátéka és egy vonósnégyes (Surján Péter, Surján Katalin, Krähling Dániel és Pintér Balázs) közreműködése is színesítette.

A sok évszázados gótikus falak között adott koncert mellett a kórus tagjai egy rövid séta keretében megtekinthették Magdeburg fő nevezetességeit, és élvezhették a dómgyülekezet vendégszeretetét is. A 12–13. században épült magdeburgi dóm Németország legrégebbi gótikus katedrálisa. A reformáció nyomán 1567-ben került protestáns használatba, és a történelem viszontagságait túlélve jelenleg a Közép-Németországi Tartományi Egyház székhelyeként szolgál.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!