A Magyar Írók Egyesülete folyóiratának megemlékezése a reformációról

A Magyar Írók Egyesülete folyóiratának megemlékezése a reformációról

Share this content.

Szöveg: dr. Harmati Béla / Lyukasóra folyóirat reprezentatív reformációs különszáma, 2017/ 8.
A lutheri reformáció 500 éves évfordulója évében megszoktuk, hogy a reformáció történeti, irodalmi, művészeti és teológiai értékelése állandó témája volt a magyar, az európai és a nemzetközi kommunikációnak. Hazánkban és külföldön is rengeteg magyar nyelvű ismertetés, értékelés született. Sajnos akadtak hamis, a témában járatlan, téves, elnagyolt és rosszindulatú írások is.

Várható volt, hogy a Magyar Írók Egyesülete nevéhez méltóan nem felületes, elmázoltan bal- vagy jobbkezes értékelést tesz közzé. hanem az európai és világtörténelmünket mélyen befolyásoló eseményt tudományos-irodalmi precizitással mutatja be. Ez pedig sokak elvárásán felül teljesült!

Ez a kiadvány az általam ismert sok más, hasonló célú, ismertető-értékelő-tájékozódást segítő anyag közül, mely az emlékezés évének lezárása után eddig megjelent, nemcsak az egyik legjobb  köszönhetően a jól válogatott cikkíróknak, hanem egyben a legszebb, leglátványosabb is – a nagyszerűen összegyűjtött illusztrációs anyag okán. Körbeöleli az emlékév rendezvényeit, a jelentősebb beszédeket, a megemlékező kiállításokat és a nemzetközi kapcsolatokat. A reformáció ügyének európai és világtörténelmi vonásai mellett Luther személye, munkája, belső és külső harcai élettörténeti keretben jelennek meg. Itt apróbb tévedések megbocsáthatók, de a füzeten jól látszik, hogy Sághy Ildikó főszerkesztő evangélikus teológiát végzett. Bátorságára vall, hogy a reformáció történetének egyik kényes kérdését, a Kálvin Jánoshoz kötődő szervezet genfi, máglyán kivégző tevékenységét már itt említi, de bizonyosak lehetünk afelől, hogy a reformáció kálvini ágának ezen szomorú tényeiről a Kálvin-év kapcsán még lehet vitatkozni.

Nagy előnye a kötetnek, hogy a gazdag itthoni kulturális-művészeti eseményeket, kiállításokat és rendezvényeket is ismerteti, azokat követően pedig a magyar és erdélyi reformáció története, a reformátorok életrajza is olvasható benne  bár szívesen olvastunk volna még többet például Cranachról és a szörnyű üldözésekről (lutherani omnes comburantur vagy Csepreg 1621-es feldúlása stb.). Bizonyos, hogy ez a nagyszerű, tudományos-művészeti értékelő tanulmánykötet a maga gazdag, sokirányú érdeklődésével a Luther-évről szóló beszámolók megkerülhetetlen alapműve marad.

Köszönet a szerkesztőnek, munkatársainak és a Magyar Írók Egyesületének! 

A szerző nyugalmazott evangélikus püspök.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!