Bemutatták a Magyar Nemzeti Levéltár Reformáció projektjét

Bemutatták a Magyar Nemzeti Levéltár Reformáció projektjét

Share this content.

Szöveg és fotó: Galambos Ádám
Budapest – Nagyszabású, határon átívelő, a reformációt feldolgozó és azt bemutató projektet indított a Magyar Nemzeti Levéltár. A projekt célja, hogy átfogó és térségi feldolgozást adjon a magyarországi reformációról, valamint fiataloknak és idősebbeknek nyújtson ismeretterjesztést.

Az egész országra kiterjedő tudományos és közművelődési projektbe kezdett a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL). A több mint egy éve tartó tudományos-, szervezői- és informatikai előkészítést követően 2016. április 6-án mutatták be azt az átfogó koncepciót, melynek keretében sor kerül többek között az 1526 és 1570 közötti időszak protestantizmussal kapcsolatos forrásanyagának teljes körű feldolgozására, annak digitalizálására és közzétételére is. Az MNL tagintézményein túl egyházi levéltárakkal és intézményekkel, gyűjteményekkel és civil szervezetekkel együttműködve valósítja meg holisztikus célját, mely – mint ahogy dr. Hafenscher Károly miniszteri biztos fogalmazott – „lehetőséget nyújt arra, hogy ne csak felfrissüljenek az ismereteink, ne csak új kutatási eredményeket ismerjünk meg, hanem szembenézzünk múltunkkal, jelenünkkel és ezek tanulsága alapján építsük jövőnket.” A kormány által létrehozott Reformáció Emlékbizottsága által támogatott kezdeményezés levéltári esteken, könyvbemutatókon kívül az ifjúságot is megcélozta, így országos szintű pedagógiai programokat is indítani fog.

Dr. Rácz György kiemelte, hogy a kezdeményezéssel nemcsak feldolgozni kívánják a múltat, hanem „példát kívánunk arra adni, hogyan lehet jól és a reformáció szellemében dolgozni.” A levéltári források feldolgozásával kapcsolatban az MNL országos levéltári főigazgató-helyettese elmondta, hogy 1526-ig elődeik rendszerezték a meglévő írott forrásokat, de a reformáció korának teljes körű feldolgozása még nem történt meg. „Az MNL megyei tagintézményeivel és számos helyi intézménnyel együttműködve kívánja ezt a munkát megvalósítani” – hangsúlyozta Rácz György, aki kitért arra, hogy a Reformáció Emlékbizottsággal való együttműködés erre most lehetőséget is ad.

„Szeretnénk, ha méltó módon tudnánk megünnepelni a reformáció 500 éves jubileumát. Mivel a reformáció erős nyomot hagyott Magyarország és Európa történtetében, ezért vallom, hogy ezeket a nyomokat meg kell jelölni, hogy mutassák az utat a jelen és a jövő számára is” – fogalmazott Hafenscher Károly. Az EMMI Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa hangsúlyozta, hogy a levéltári Reformáció projekt célja, hogy feltárja országos- és települési szinten is azt, hogy a reformáció és annak hatása milyen kapcsolatban van az egyes településekkel. „A reformáció nem csupán emlék, hanem folyamat, melynek részesei vagyunk. Ezt is bemutatja majd az a számos rendezvény, kiadvány, a most induló honlap és kutatás, melyet a MNL koordinálásával tárhatunk az érdeklődők elé.” Hafenscher Károly egyúttal kitért arra is, hogy a Reformációi Emlékbizottság az 500 éves jubileumra egy forrást szimbolizáló emlékhelyet is kialakít mely a budai várban található Murád pasa bástyájánál fog állni.

Az MNL 2012-es megalapítása óta az intézményrendszernek talán a legjelentősebb közös szakmai és tudományos projektjéről beszélhetünk a Reformáció projektnél, mely együttműködésre, külső támogatásra és közös gondolkodásra épül fogalmazott dr. Fülöp Tamás aki előadásában az MNL projektjeit mutatta be. Az MNL megyei ügyekért felelős főigazgató-helyettese hangsúlyozta, hogy a forrásfeltáráson és alapkutatáson túl kiadványok megjelentetését is tervezik. Fülöp Tamás kitért a szabad királyi városok kutatására is, mely határon átnyúló, a Kárpát medence szabad királyi városainak reformációi emlékeit feldolgozó kutatás, valamint a készülő pedagógiai programokra. Utóbbi célja, hogy különböző korosztályokhoz hozza közel a reformáció korát és a protestantizmus üzenetét. A főigazgató-helyettes kiemelte, hogy a most induló honlap – https://reformacio.mnl.gov.hu – nemcsak azt a célt szolgálja hogy az eredményekről beszámoljon, hanem tanulmányok, események is elérhetőek lesznek rajta. „A MNL több mint hatvan munkatársa vesz részt a projektben. A munka levéltári szakma valamennyi fontos részére kiterjed, a forrásfeltárástól a restauráláson át a digitalizálásig és a tudományos kutatásig” – fogalmazott Fülöp Tamás. A főigazgató-helyettes hangsúlyozta, hogy több mint 700 fondban őrzik azt az iratanyagot, mely a reformáció korából való és aminek a projekt részeként teljes körű feldolgozását fogják elvégezni.

A projekt központi információs platformját mutatta be a jelenlévőknek Kovács Eleonóra levéltáros, a Reformáció MNL projekt vezetője és Baricsa Tamás informatikus. A weboldal a tudományos eredmények közzétételén, híreken és eseményeken túl tartalmazni fog egy átfogó fényképgyűjteményt is. A protestáns kulturális adatbank aloldalon a protestantizmus kiemelkedő személyein túl a reformáció magyarországi hatástörténetével is megismerkedhetnek az olvasók. Az átfogó oldal számos intézményi aloldalt is tartalmaz, mely lehetőséget nyújt a lokális ismeretek megszerzésére is.

Képgaléria:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!