Magyar ökumené Ausztriában

Magyar ökumené Ausztriában

Share this content.

Szöveg: Andorka Hanna, Szeitl Zita, fotó: Mihalik István
Bécs – „Az igazságra és csakis az igazságra törekedj…” (5Móz 16,20) Ez a mózesi ige állt a világ számos országában megrendezett ökumenikus imahét központjában, melynek mozgalmába az Ausztriai Magyar Evangélikus Gyülekezet Bécsben és Grazban lévő istentiszteleti közössége egyaránt bekapcsolódott.

2019. január 20-án a grazi magyar keresztény gyülekezetek ünnepét tartották az evangélikus Heilandskirchében. A szertartás témájában és liturgiájában is követte a központilag kiadott programfüzet által javasolt rendet – melynek anyagát idén indonéziai keresztény testvéreink állították össze. Az istentisztelettel azt hangsúlyozták, hogy a hívek részéről mind személyes életükben, mind keresztény közösségeik életében az egységről, az igazságosságról és a kegyelemről szóló beszéd mellé társuljon az elkötelezett cselekvés. Ezzel a lelkülettel imádkoztak a Krisztus-hívők egységéért. 

Molnár Ottó, a grazi magyar katolikus közösség lelkésze a kánai menyegző (Jn 2,1–11) története alapján tartott igehirdetést. Hangsúlyozta, hogy a Szentírás nem emberi igazságokról beszél, hanem kizárólag Isten igazságosságáról. Krisztus-hívőként ebben az isteni igazságban és hűségben bízhatunk, ebbe kapaszkodhatunk. A liturgiában Wagner Szilárd, az Ausztriai Magyar Evangélikus Gyülekezet lelkésze és Szeitl Zita lektor vettek részt. Az istentisztelet zenei szolgálatát Litscher-Nagy Zsuzsanna fuvolaművész és Zavaczki Robert egyházzenész végezték; előadásukban Johann Sebastian Bach és Szervánszky Endre szerzeményei szólaltak meg. A grazi magyar keresztény közösségek az istentisztelet után szeretetvendégségen vehettek részt.

2019. február 3-án a hagyományoknak megfelelően Bécsben is sor került a katolikus és református gyülekezetekkel közösen az ökumenikus istentiszteletre. A házigazda az idei évben az evangélikus gyülekezet volt, így a 7. kerületi evangélikus Feltámadás temploma (Auferstehungskirche) szolgált helyszínként.

Az liturgiai szolgálatot a felekezetek lelkivezetői közösen látták el: Simon Ferenc római katolikus esperes, Karvanszky Mónika református lelkésznő és Wagner Szilárd evangélikus lelkész. Wagner Szilárd igehirdetésében kiemelte az összetartozás fontosságát, az ökumené hatását  határainkon és kontinensünkön átívelően is. Indonéziában a mintegy tizenhétezer szigetből álló szigetcsoport lakóinak mindössze tíz százaléka keresztény. Azt is elmondta, hogy Európa jelenleg sajnos nem tartozik azon térségek közé, ahol a kereszténység létszámában növekedne, ez még hangsúlyosabbá teszi a küldetést és fontosabbá a kitekintést más keresztény közösségek irányába. 

Az istentiszteleten a bécsi Liszt Ferenc Kórus szolgált Simon Márta vezetésével, az orgonista az evangélikusok kántora, Tóth Imre volt. A himnuszok eléneklése után az alagsori gyülekezeti teremben folytatódott az együttlét, ahol az asszonyoknak köszönhetően egy pompás büfével sikerült kedveskedni a vendégek számára. A kellemes beszélgetés mellett mindenki jól is lakott. Semmilyen értelemben nem éheztek, nem szomjaztak ezen a délutánon, és hitünk szerint így lesz ezután is, hiszen Jézus Krisztus maga mondja: „Én vagyok az élet kenyere: aki énhozzám jön, nem éhezik meg, és aki énbennem hisz, nem szomjazik meg soha.“ (Jn 6,35)

Címkék: Bécs - Graz - ökumenikus imahét -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!