Világslágerhez forgatott klipet az evangélikus lelkész

Világslágerhez forgatott klipet az evangélikus lelkész

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Szemerei Benjámin
A Jerusalema című dal megjelenése után kialakult tánckihívás megihlette a Somlószőlősön szolgáló evangélikus lelkészt, Szemerei Benjámint és feleségét, Fannit is. Arra gondoltak, hogy tánccsapatot alakítanak Magyarország egyik legszebb vidékén, és elkészítik a világslágerre a csodálatos Nagy Somlói-borvidéket is bemutató hazai klipet. A videó mellett cikkünkből megtudhatjuk, milyen nehéz a kihívást megvalósítani, de az is kiderül, miért is érdemes táncolni, és Isten milyen lehetőséget ad egy ilyen feladaton keresztül.

„Az idősebb fiú pedig a mezőn volt, és amikor hazajövet közeledett a házhoz, hallotta a zenét és a táncot.” (Lk 15,25)

A tékozló fiú példázatának egyik mondata ez, amikor a minden vagyont elszóró kistestvér hazajön, bűnét megbánva fordul apjához. Apja pedig nagy ünnepet rendez zenével és tánccal. Ebben a példázatban kiderül, hogy milyen belül lenni. Milyen a szerető Isten országában, házában lenni. Ott van zene és tánc.

A táncról Dávid király szokott még eszembe jutni, aki akkora hálát és boldogságot érzett, mikor visszaszerezték a filiszteusoktól a szövetség ládáját, benne a tíz igével, hogy örömtáncba kezdett. Isten közelsége örömre indíthatja az embert, ami gyakran így fejeződik ki a Bibliában is.

Persze jómagam nem mondanám, hogy egész életemben mindig szívesen táncoltam. Néhány éve kezdtem először órákra járni. Amolyan hobbiként indult, de nem volt egyszerű rávennem magam. Akkor is feleségem, Fanni ötlete volt. Beadtam a derekam, és nagyon élveztük. Jó volt mozogni, jó volt kikapcsolódni. Jó volt közösségben lenni. Azóta mondhatnám, hogy része az életünknek.

Amikor elkezdtük a gyülekezeti szolgálatot Somlószőlősön, akkor már sok-sok ötlet volt a fejünkben, hogy megszólítsunk embereket. Nem minden jött össze. Nem segített a koronavírus-helyzet sem. De 2020 őszére Fanni előállt a táncolás ötletével, melyet ezúttal már nem vonakodva, hanem lelkesen fogadtam. Így próbáltunk meg kapcsolódni a falubeliekhez. A táncban sok öröm van, egy kis mozgás felszabadultságot eredményez, ott van benne a zene vonzereje vagy akár a hála is.

A cikk itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!