A Mandák-villa történetéről tartott előadást id. Zászkaliczky Pál lelkész

A Mandák-villa történetéről tartott előadást id. Zászkaliczky Pál lelkész

Share this content.

Videó: Győri János Sámuel
Mandák Pál fuvaros az 1800-as évek végén nagy jövedelemmel rendelkezett. Többek között munkát vállalt a Lágymányosi-tó föltöltésében. 1908 óta Fóton lakott az általa építtetett villában, melyet halála után lányára, Máriára hagyott. Zászkaliczky esperesék a háború alatt gondoskodtak az egyedülálló hölgyről, aki előbb parókiául, majd családi ajándékul akarta átörökíteni Fót legnagyobb villáját a Zászkaliczky családnak.

A lelkész és felesége nagyon bölcsen úgy döntöttek, hogy nem fogadják el az ajándékot, hanem kérik Máriát, hogy az egyházmegyére hagyja az ingatlant, ami meg is történt. Előbb a Nagytarcsáról ideköltöztetett népfőiskola, majd lassan, sok konferencián túl a kántorképzés helyszínévé vált a varázslatos kastély.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!