Namíbia bélyeget adott ki a reformáció nagygyűlése előtt tisztelegve

Namíbia bélyeget adott ki a reformáció nagygyűlése előtt tisztelegve

Share this content.

Forrás: LWI, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Windhoek – A május 10. és 16. között a namíbiai Windhoekben tartott Lutheránus Világszövetség 12. nagygyűlése tiszteletére a namíbiai posta, a NamPost kiadott egy díszborítékot, egy bélyeget tartalmazó szuvenír blokkot és egy különleges bélyeget, amellyel a reformáció ötszázadik évfordulója előtt tiszteleg.

A dizájn az afrikai kontinens szétszakadozottságát mutatja és azt a két országot, amely már otthont adott a Lutheránus Világszövetség nagygyűléseinek, így Tanzánia (1977) és Namíbia (2017) láthatóak rajta. Van rajtuk egy namíbiai asszony is, aki a fején kosarat visz, amelyben mahangu van. A mahangu egyfajta olasz muhar (pázsitfű), amelyet Namíbia északi részén termesztenek és ezen a szántóföldi vidéken az egyik alapélelmiszert jelenti.

A Megszabadítva Isten kegyelme által témájú nagygyűlés logója is látható a bélyegen és a boríték bal oldalán szintén feltűnik.

A borítékon lévő szövegből megismerhetjük a namíbiai kereszténység rövid történetét. A lutheránus misszió Namíbiába Carl Hugo Hahn és kollégái misszionárius munkája során érkezett el 1842-ben. Hahn  munkatársai és Johanna Gertze tolmács segítségével lefordított az Újszövetséget a bantu nyelvre, az otjihereóra. A finn missziói társaság 1870-ben Ovanbolandba vitte el az evangélikus hitet. Martin Rautanen misszionárius és munkatársai döntő részt vállaltak ebben. Rautanen ötven évig dolgozott itt és oshindonga nyelvre fordította le az Újszövetséget, amely 1903-ban jelent meg. Azóta azonban a Bibliát már majdnem minden namíbiai nyelvre lefordították.

A mai egyházak történetéről a továbbiakban ebben a cikkünkben olvashat:

https://www.evangelikus.hu/kik-az-lvsz-nagygyulesenek-vendeglato-egyhazai

A most kiadott bélyeggel az a cél, hogy felhívják az emberek figyelmét a nagygyűlés jelentőségére és a reformáció jubileumára. 3300 borítékot, 20 ezer szuvenír blokkot és 15 ezer egyedi bélyeget adtak ki. A fentiek a delegáltak, de a széles publikum számára is megvásárolhatók. A május 14-i dátummal ellátott, speciális bélyegzővel díszített bélyeget a nagygyűlés záró istentiszteletén használják majd.

A bélyegek a namíbiai postahivatalokban vásárolhatóak meg, de az interneten is megrendelhetőek a NamPost honlapján:

https://www.nampost.com.na/shop/index.php?dispatch=categories.view&category_id=110. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!