Marad és folytatja a segítségnyújtást Irakban az Ökumenikus Segélyszervezet

Marad és folytatja a segítségnyújtást Irakban az Ökumenikus Segélyszervezet

Share this content.

Forrás: segelyszervezet.hu
Erbil – Az Irakban történt – többek között az észak-iraki Erbil térségét is érintő – rakéta támadások ellenére folytatja a térségben a munkáját az Ökumenikus Segélyszervezet. A magyar humanitárius szervezet 2016 óta működtet állandó képviseletet Erbilben. A központjában dolgozó három magyar és több mint 20 helyi munkatársa biztonságban van. A Segélyszervezet folyamatosan monitorozza a kialakult biztonsági helyzetet, mindenek elé helyezi a segélyprogramokat végrehajtó munkatársak biztonságát, ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a családok ezreit segítő programjai folytatódjanak.

Az Ökumenikus Segélyszervezet egyedüli regisztrált magyar segélyszervezetként van jelen Irakban és az elmúlt években meghatározó humanitárius szereplővé vált a térségben dolgozó nemzetközi szervezetek között. A Segélyszervezet Erbil mellett Bagdadban és Qaraqoshban is működtet központokat. Projektjeinek jelentős része kurdisztáni területeken folyik, de az elmúlt években számos segélyprogramot indított iraki területeken is. Utóbbiak végrehajtását jelenleg nagyban nehezíti a hónapok óta romló biztonsági helyzet. A Segélyszervezet kiterjedt helyi partnerszervezeti körrel végzi munkáját, mely a kritikus biztonsági időszakokban is lehetővé teszi a segélyprogramok folytatását.

Az Ökumenikus Segélyszervezet nemzetközi forrásokból, kormányzati – Hungary Helps Program keretében nyújtott – forrásokból valamint egyházi és magánadományozói támogatásokból is hajt végre segélyprogramokat Irakban. 2003-ban indult első segélyakcióit követően jelenléte 2014-től vált folyamatossá, 2016-ban pedig állandó képviseletet is nyitott a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával az iraki kurdisztáni Erbilben, azzal a célkitűzéssel, hogy hosszú távú segélyprogramjaival hatékony segítséget nyújtson a háború nyomán nehéz helyzetbe került családoknak. Az elmúlt években lakóházak, iskolák, kórházak, vízhálózatok felújításával, illetve képzési és fejlesztési programokkal segítette a háború miatt elmenekült családok visszatérését és helyben boldogulását. A kedvezményezett célcsoportok közül kiemelkedtek a különböző kisebbségek, köztük a keresztény közösségek.

Az Ökumenikus Segélyszervezet iraki humanitárius szerepvállalása során eddig összesen közel 2 Mrd forint értékben nyújtott segítő kezet több mint 66.000 háborútól szenvedő rászoruló számára.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!