Márton László író, műfordító lesz a BESZ előadója

Márton László író, műfordító lesz a BESZ előadója

Share this content.

Forrás: BESZ
Budapest – 2019. november 11-én, 19 órától Márton László József Attila-díjas író, műfordító lesz a Budavári Evangélikus Szabadegyetem (BESZ) előadója. Előadásának címe: Luther szava magyarul – Betekintés a Luther-fordítás műhelymunkájába.

Márton László pályakezdőként, 1983-ban adott közre egy magyar nyelvű válogatást Luther asztali beszélgetéseiből.

Három évtizeddel később, a Luther Kiadó megbízásából átdolgozta és többszörösére bővítette egykori munkáját.

Az Asztali beszélgetések újraolvasása számos izgalmas szövegértelmezői kérdést vet fel. Az egyik: mennyiben tekinthető egységes irodalmi alkotásnak, illetve Luther művének egy olyan, eredetileg szóbeli szöveghalmaz, amelyet a folyamatosan változó hallgatóság tagjai jegyeztek fel?

A másik: hogyan olvashatók Luther megszólalásai a középkori előzmény, Walther von der Vogelweide és a felvilágosodás utáni modernség, Goethe felől?

A harmadik: hogyan mutatkozik meg Luther személyisége és a korszak problémái iránti érzékenysége a szövegekben?

Ezekről és a fordítói munka örömeiről esik szó november 11-én.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!