Márton-napi ünnepség lesz a Deák téren

Márton-napi ünnepség lesz a Deák téren

Share this content.

Forrás: EOGY
Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház elnöksége tisztelettel meghívja reformációi – Márton-napi – ünnepségére.

Időpont: 2018. november 11., 15 óra

Helyszín: Budapest, Deák téri evangélikus templom

Az ünnepség keretében három fontos esemény zajlik:

  • Dr. Tüske László, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója átadja a közel hetven éve letétként őrzött könyvritkaságokat, köztük az úgynevezett Balassa-kódexet.
  • Az üldözött iraki keresztények számára meghirdetett gyűjtés eredményét Fabiny Tamás elnök-püspök átadja a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálatnak.
  • Prőhle Gergely, az evangélikus egyház országos felügyelője átadja az egyház legmagasabb rangú kitüntetéseit, az Ordass Lajos- és a Prónay Sándor-díjat.

A Radvánszky család könyvtára és az evangélikus egyház

Az evangélikus Radvánszky család a 17. század óta ápolta a Balassi-kultuszt. A magyar történelem és az ősök tisztelete generációkon át öröklődött tovább a 20. századra. 

Az 1863-ban alapított sajókazai Radvánszky-könyvtár mintegy tizenötezer kötete között őrizték többek között a Thuróczy-krónika első, brünni és augsburgi kiadásait, Balassi Bálint és Rimay János istenes énekeinek különböző kiadásait, az evangélikus Rimay János és Madách Gáspár verseit tartalmazó kéziratot. 1924-től a könyvtár legféltettebb kincsének a Balassa-kódexet tarthatjuk. A magyar kultúra számára ugyanis egyetlen forrásként ez a kézirat őrizte meg Balassi Bálint költészetének túlnyomó többségét! 

A művelődéstörténész Radvánszky Béla (18491906) által alapított könyvtárat fia, a tragikus sorsú Kálmán 1949-ben az evangélikus egyháznak ajándékozta. A legféltettebb kötetek a Magyarországi Evangélikus Egyház letétjeként az Országos Széchényi Könyvtárba kerültek. A Balassa-kódex és a többi kötet most végleges őrzési helyére, az Evangélikus Országos Gyűjtemény – Evangélikus Országos Könyvtárba kerül. Köszönet illeti az Országos Széchényi Könyvtár munkatársait, hogy közel hetven évig hűségesen megóvták őket.

A részletes program a mellékletben olvasható.

Csatolt állományok: nov11_meghivo.pdf -
Címkék: Márton nap - Deák tér - 2018 -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!