Márton-napi vigadalmak Dunaújvárosban és Kisapostagon

Márton-napi vigadalmak Dunaújvárosban és Kisapostagon

Share this content.

Szöveg és fotó: Stermeczki András
Dunaújváros – Immáron 23. éve annak, hogy Dunaújvárosban Reisch György lelkész idején először volt Márton-napi lámpás felvonulás. Ez azóta hagyománnyá vált, hiszen minden évben megrendezték. Sőt, ezen alkalom annyira népszerűvé vált, hogy számos óvoda, iskola, játszóház is átvette ezt a szokást a gyülekezettől; így például Kisapostagon is már a település magáénak érzi ezt az ünnepet.

Idén Dunaújvárosban vasárnap 16 órára várták a családokat a templomba. Itt a Kisapostagi Jóbarátok Bábszínház műsorával kezdődött a vigadalom, majd Szent Márton, illetve Luther Márton életéről hallhattak az érdeklődők. Ezután „Mártonos” éneket tanultak.

Ezt követően a gyülekezeti teremben kézműves foglalkozás keretében elkészültek a lámpások. Természetesen a libazsíros kenyér és egyéb finomságok sem maradhattak el. Sajnos Ítélet vasárnapja jöveteléhez hűen ítéletidővel lepte meg a felvonulókat a nap; a hideg eső miatt a templomban rendeztek be egy nagy kört a gyülekezet tagjai és itt tették meg a lámpásokkal az utat, hogy a fény nélküli templomtérbe érkezve meghozzák a világosságot.

Kisapostagon másnap, november 11-én Márton-napján rendeztek ünnepséget. Az iskolában készültek el a lámpások és innen indultak a gyerekek az evangélikus templomba. Az óvodásokat és az iskolásokat szüleik kísérték. Először a gyerekek műsora került bemutatására. Aztán itt is felelevenítették Szent Márton életének főbb eseményeit, majd a Jóbarátok Bábszínház ajándékát láthatták. Természetesen a libazsíros kenyér itt is a kínálat része volt, sok egyéb finomság kíséretében. Az enyhébb időnek köszönhetően már a templomudvaron lehetett beszélgetni, játszani és kínálni.

Dunaújvárosban és Kisapostagon is az evangélikus gyülekezet tagjai nagy szeretettel készültek és várták a családokat. Köszönet a segítségért és a hívogatásért! A kis lámpások fényei reményt is gyújtottak a szívekben: él az Úr és van remény a fiatalok körében is. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!