Szakmai napot szerveztek matematika tanárok számára

Szakmai napot szerveztek matematika tanárok számára

Share this content.

Szöveg: Schweitzer Kornél
Sopron – A 2017/2018-as tanévben második alkalommal szerveztünk szakmai napot – „Sokszínű” matematika – a mindennapi alkalmazástól a tehetségfejlesztésig címmel – a soproni, illetve Sopron környéki általános- és középiskolák számára, amelyen evangélikus, katolikus, tankerületi fenntartású intézmények és a Szakképzési Centrum iskoláinak tanárai vettek részt.

A tavalyi első alkalom megmutatta, hogy milyen nagy igény van az ilyen jellegű rendezvényekre, a tanárkollégák fontosnak tartják, hogy tovább képezzék magukat, illetve csak egyszerűen szakmai jellegű előadásokon vegyenek részt, frissítsék tudásukat.

Az egy évvel ezelőtti szakmai délután a digitális tananyagok használatát állította középpontba. Bebizonyosodott, hogy matematikai szoftverek használata nélkül elképzelhetetlen a jövő matematika oktatása. Éppen ezért került az idei előadások közé a mozaBook oktatási prezentációs szoftver megismerése, használata.

De a digitalizációval természetesen nem lehet helyettesíteni a jól felkészült pedagógusokat, akik észreveszik a tehetséges tanulókat, felkeltik érdeklődésüket a matematika iránt, versenyekre készítik fel a diákokat. Ezekhez kaptunk ötleteket, javaslatokat dr. Katz Sándor tanárúrtól, aki tanári pályája során összegyűjtött tapasztalatait, felmerülő ötleteit, javaslatait osztotta meg a résztvevőkkel. Hangsúlyozta a fakultációk fontosságát, kiemelve, hogy nemcsak a legtehetségesebb diákok számára lenne szükség tehetségfejlesztésre, és utalt a munkerőpiaci igényekre, ahol a műszaki képzésekben elengedhetetlen az alapos, precíz matematikai tudás. Katz tanár úr véleménye szerint már általános iskolás kortól emelt óraszámra lenne szüksége azoknak, akik később majd a műszaki képzések felé orientálhatók. Ezzel az emelt óraszámmal megközelítenénk az európai átlagot, mivel a Pisa-mérések adatai alapján a résztvevő országok listájában Magyarország a lista végén szerepel.

A péntek délutánt tette könnyedebbé Molnár Zoltán tanárúr (SZMSZC Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma) előadása, aki megmutatta, hogy a mindennapokban milyen sok helyen találkozunk a matematikával, mennyire nélkülözhetetlen életünkben. Példái nagyon szellemesek, show-jellegűek voltak, természetesen pontos, precíz matematikai bizonyításokkal. Az előadása nemcsak a tanárok, hanem a diákok számára is érthető, élvezetes lehet!

Az estébe nyúló előadások végén fáradtan ugyan, de hasznos ismeretekkel gazdagodva köszönhettek el egymástól a résztvevők, abban a reményben, hogy jövő ősszel újra találkozunk az Eötvös József Evangélikus Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium - EPSZTI által támogatott - matematikai szakmai napján.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!