Mátyásföldön is láthatóak leszünk!

Mátyásföldön is láthatóak leszünk!

Share this content.

Szöveg: Vető István
Budapest – Mátyásföld – Első mátyásföldi templomunkat Sándy Gyula tervezte, amelyet 1949. május 22-én szenteltek fel (tornya nem a tervek szerint készült el). A szovjet főparancsnokság 1956-ban elfoglalta a mai Erzsébetliget területét, ahol a templom is állt. Sikerült azonban az épületet lebontani, és anyagát átszállítani a mai helyére. Ott Kocsis Iván tervei alapján 1964-ben újra felépítették. Külső formájában már nem emlékeztetett a megálmodott templomra, viszont a belső terében sikerült helyreállítani az eredeti állapotot a festett, fakazettás mennyezettel együtt. Most nyílt alkalom arra, hogy a szükséges felújítással együtt tornyot is építtessünk hozzá Krizsán András Ybl-díjas építész tervei alapján.

A Magyarországi Evangélikus Egyház támogatása a szükséges anyagi erő felét biztosította számunkra, a másik felét saját forrásból kell megteremtenünk. Ezért szeretettel várjuk mindazok adományát, akik számára fontos, hogy Mátyásföldön is látható legyen az evangélikus egyház.

Adományaikat eljuttathatják a Cinkotai Evangélikus Egyházközség számlájára vagy közvetlenül a mátyásföldi leányegyházának:

Mátyásföldi Evangélikus Leányegyház
K&H Bank Zrt.
10406500-00432039-00000016
Megjegyzés: templomfelújításra

Bal felső kép: Sándy Gyula eredeti terve (adománygyűjtő képeslap)
Jobb felső kép: a megépült templom képe 1950-ből
Bal alsó kép: a jelenlegi templom (Kocsis Iván tervei alapján)
Jobb alsó kép: a templom látványterve (Krizsán András tervei alapján)

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!