Szent és profán a művészetben – Videó

Szent és profán a művészetben – Videó

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám, kép: Molnár C. Pál: Menekülés Egyiptomba, videó: Élő MúzeumCafé
Budapest – A Molnár C. Pál Emlékmúzeumban rendezték meg az Élő MúzeumCafé beszélgetést, ahol a meghívott beszélgetőtársak a művészeten belüli szentről és profánról folytattak disputát.

A beszélgetés résztvevői Csillag Péter, a Molnár C. Pál Emlékmúzeum vezetője, Gulyás Dorottya művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria muzeológusa, a Medgyessy-kiállítás kurátora és Galambos Ádám evangélikus teológus voltak. A disputa moderátori teendőit Martos Gábor, az Élő MúzeumCafé-beszélgetések szerkesztője látta el. A Molnár-C. Pál Emlékmúzeumban jelenleg két kiállítás látható: Íme, az ember címmel a festőművész egykori műtermében szakrális és profán művei folytatnak egymással izgalmas párbeszédet, míg a másik kiállítótérben Megosztott öröm címmel Medgyessy Ferenc szobrászművész munkáiból látható válogatás, valamint számos dokumentum az alkotó életéből és művészbarátságairól.

A két tárlat kapcsán a művek között ezúttal a művészetben megmutatkozó szentről és profánról folytatott beszélgetést a MúzeumCafé. Mi a különbség a vallásos és szakrális alkotás között? Mit jelent Molnár C. Pál művészetében a bibliai témájú alkotás? Hogyan viszonyulunk az egyes művekhez? Többek között ilyen és hasonló kérdésekre keresték a válaszokat a meghívott beszélgetőtársak.

A beszélgetés teljes terjedelmében itt tekinthető meg:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!