Médiás felkészítő lelkészeknek

Médiás felkészítő lelkészeknek

Share this content.

Szöveg: Balla Mária, fotó: Csűry Csaba
Budapest – Előkészítő szakmai megbeszélésre gyűltek össze a közmédiában ez évben igét hirdető lelkészek 2020. január 14-én az Északi Evangélikus Egyházkerület Püspöki Hivatalában. Ezúttal Gundel Takács Gábor televíziós műsorvezető, újságíró, a SZEMlélek portál munkatársa volt a meghívott előadó. A reformációhoz személyesen, de hivatalosan is kötődő médiaszakember – 2017-ben a Reformáció 500 emlékév nagykövete volt – inspiráló gondolatokat és hasznos tanácsokat osztott meg a televíziós és rádiós szerepléshez kevésbé szokott lelkipásztorokkal.

Nincs nagyobb, fajsúlyosabb dolog annál, mint Isten gyermekének lenni. Semmilyen titulus vagy jelző nem ér fel hozzá – hangsúlyozta az alkalom lelki felvezetéséül szolgáló áhítatában Kondor Péter, a Déli Egyházkerület püspöke. Ha hagyjuk, hogy Isten Lelke áthasson bennünket, akkor válik láthatóvá a közvetítés során is, a televízió képernyőjén vagy a rádiókészüléken keresztül, hogy az ő gyermekei vagyunk. „Akiket pedig Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai” (Róm 8,14) – ahogy az igei bevezető alapjául választott igében megíratott. 

Gundel Takács Gábor betekintést engedett személyes hitéletébe is. Elmondta, hogyan vezetett az útja a római katolikus egyházban megkeresztelt emberként a református egyháztagságig. Szó esett arról, hogyan alakíthatja ki a keresztény ember a viszonyulását a média világához. Meglátása szerint az elektronikus, írott vagy közösségi tömegtájékoztatás lehetőség a megszólalásra, gondolatátadásra, amellyel élni kell. Persze ez egyben felelősséget is jelent. Az istentisztelet-közvetítést nagy lehetőségnek tartja, mert ezáltal elérhetővé válnak olyan emberek is, akik különben nem, mert például szégyenlősek, nem mernek belépni a templomba, a közvetítéssel mégis átléphetik a templom küszöbét. Isten munkálkodik, adja, amire szükség van: az igehirdetőnek gondolatokat, a hallgatónak fület a hallásra –  vélekedett a médiaszakember. Szakmai tanácsaival pedig tovább bátorította a médiaszereplésben kevésbé jártas lelkészeket. 

A közvetítésekkel kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat Nagy László televíziós szerkesztő foglalta össze. A jó hangulatú, interaktív értekezleten részt vett mindhárom egyházkerület püspöke, továbbá egyházunk sajtóbizottságának elnöke, Lovass Tibor is. A megbeszélést Fabiny Tamás médiáért felelős elnök-püspök vezette. 

Az idén négy evangélikus istentiszteletet láthatunk a Duna Televízióban, kilencet pedig a Kossuth rádió közvetít.

Duna Televízió

április 5., virágvasárnap, Bonyhád – Aradi András

augusztus 2., Gyula, a Szélrózsa záró istentisztelete (felvételről) – Homoki Pál 

október 31., a reformáció ünnepe, Nemescsó – Kalincsák Balázs

december 25., karácsony ünnepe, Óbuda – Fabiny Tamás

Kossuth rádió

február 2., Óbuda – Jakab Béla 

március 15., Kiskőrös – Lupták György

április 10., nagypéntek, Beled – Ihász Beatrix

május 31., pünkösd ünnepe, Szekszárd – Sefcsik Zoltán

június 28., Tét – Vladika Zsófia

július 26., Maglód – Németh Mihály

augusztus 23., Lajoskomárom – Decmann Tibor

október 25., Csővár – Czöndör István

december 26., karácsony második napja, Budapest-Angyalföld – Grendorf Péter

A televíziós istentiszteletek 11 órakor, a rádiós istentiszteletek 10.04-kor kezdődnek.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!