Megajándékozott ajándékozók

Megajándékozott ajándékozók

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: B. Pintér Márta
Vízkereszt ünnepének emblematikus szereplői a napkeleti bölcsek. Tudós kíváncsiságuk vitte őket Jézus jászolához, és a Megváltóval való találkozásuk indította vissza őket hazájukba, hogy továbbadják az örömhírt. A világ első „misszionáriusaiként” is emlékezhetünk rájuk, hiszen külhonba általuk jutott el először az evangélium. Az Evangélikus Külmissziói Egyesület ezért is választotta immár hetedik alkalommal meghirdetett – vízkereszttől húsvétig tartó – adománygyűjtő akciójának mottójául a talán már ismerőssé vált mondatot: „Vízkereszt a külmisszió ünnepe”.

A napkeleti bölcsekkel kapcsolatban aligha állítanánk, hogy rendkívül praktikus ajándékokkal halmozták el a kisdedet és szüleit. Arany, tömjén, mirha – mindezek luxuscikkek, inkább a hódolat kifejezésének ajándékai. A menekülésre kényszerülő család számára vélhetően mégis a lehető legnagyobb segítséget jelenthették. Az illatszerek árából, a kapott aranyból megvásárolhatták mindazt, amire Egyiptomba tartó újuk során szükségük lehetett. Talán nem erőltetett azt mondanunk, hogy Isten terveiben ezek az ajándékok ebből a szempontból is fontos funkciót töltöttek be.

Aggódva a kisdedért és nyilván önmagukat is féltve – hogy el ne érjék őket a féltékeny Heródes király katonái –, mégis békességgel indulhattak útnak a bölcsek. Istentől megajándékozottak lettek. Elsősorban azért, mert találkozhattak a földre jött Szabadítóval, de másért is. Átélhették, hogy látogatásuk „belesimult” Isten szabadulást hozó tervébe.

Pályakezdő lelkészként egyik finn testvérgyülekezetünkben láttam meg azt a kinagyított fotót, amely az általuk támogatott misszionárius házaspárt ábrázolta, körbevéve mosolygó afrikai családokkal. A kép felett a felirat: „Akiktől sokat kapunk”.

A küldő gyülekezet lelkésze elmagyarázta, hogy Isten missziója ilyen meglepően működik: az is kap, aki ad. Amióta a gyülekezete ezt az afrikai közösséget támogatja, azóta megtapasztalták, hogy lelkileg gazdagabbak lettek. Erősíti őket fekete bőrű testvéreik nehéz sorsban is kitartó hitének bizonysága, és az adományaiknak köszönhető gyógyulások, családok biztonságát szavatoló szociális eredmények híre bátorítja gyülekezetének tagjait, hogy szolgálatuk „nem hiábavaló az Úrban” (1Kor 15,58), sőt azok az ő terveibe illeszkednek.

Amikor 2020 vízkeresztjén az Evangélikus Külmissziói Egyesület (EKME) ismét meghirdeti adománygyűjtő akcióját, akkor ezt annak bizonyosságával teszi, hogy „az ajándékozó bővelkedik, és aki mást felüdít, maga is felüdül” (Péld 11,25). Célunk, hogy az árva kenyai gyermekek között évek óta folyó szolgálatunkhoz idén is szerezzünk támogatókat, s hogy ennek révén egy egészségügyi tábort is szervezhessünk részükre.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 84. évfolyam, 51–52. számában jelent meg 2019. december 29-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Vízkereszt a külmisszió ünnepe – Videóval gazdagított cikk honlapunkon a január 5-én indított akcióról.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!