Megajándékozva - Arról, hogy hogyan válik két kisdiák barátsága gyülekezeteket összekötő ünneppé

Megajándékozva - Arról, hogy hogyan válik két kisdiák barátsága gyülekezeteket összekötő ünneppé

Share this content.

Szöveg és fotó: Balog Eszter
Révfülöp – Dabas – Gyón – Amikor együtt hajókáztunk a Balatonon kék színekben Tihanynál, amikor a badacsonyi dzsip autókon együtt kacagtunk a hepék és a hupák lendületében, amikor együtt tapsoltunk a tízes fogatnak Kerekegyházán, akkor is tudtam, mennyire klassz ez, hogy a két gyülekezet együtt nyaral...

És amikor a gyóni evangélikus templomba megérkeztünk, és csak ücsörögtünk egy picit csendben, a padokban, a kiselőadás előtt, akkor is tudtam, hogy most egy hálaadó imádságot kell elmondanom magamban. Azt viszont egyáltalán nem is álmodtam, hogy a dabas-gyóni Halász Móricz-kúria gazdagon dekorált „Esernyő és gumicsizma” című kiállítása úgy megteszik Klaus Geiger-Feller lelkésznek, hogy mire egyet fordultam, már meg is szervezte, hogy a kiállítás látható legyen az ő protestáns gyülekezetében is, Winterthurban, még idén augusztustól október végéig. Mint ahogy azt sem mertem még álmodni sem, hogy együtt fürdik majd a két gyülekezet a kánikulában, a hullámos Balatonban, közben  úszkálgatva  sorsunkról, örömeinkről beszélgetve. Pedig így volt.

A héten több csoportkép is készült Budapesten a budai várban, Tihanyban és a Hegyestű csúcson is. Együtt csodáltuk megy a Nagyboldogasszony-templomot, és együtt sétálgattunk Szentendrén is  az éppen apadó Duna friss illatából mélyet szippantva. A leggyönyörűbb látványban volt részünk a Halászbástya vendéglőben ebéd közben, majd később üveges táncot is láthattunk a Szeged vendéglőben egy vacsora alkalmával.

A svájci testvéreinknek nagyon tetszett hazánk ízvilága is, a finom gulyásleves és a húsos ételek mellett badacsonyi fehérborokat is megkóstolhattak.

Isten igéjével és imádsággal kezdtük a napokat a révfülöpi Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban, melynek szép nagy teraszán minden este közösen énekeltünk  hol németül, hol magyarul  és közben jókat beszélgettünk, nagyokat nevettünk, kikapcsolódtunk, ismerkedtünk és barátkoztunk egymással  az olykor adódó nyelvi nehézségeket egy családként megoldva.

Ez a hét, bár a folytatása volt már a svájciak 2017-es nyári vendégszeretetének, olyan érzelmekkel teli, mély hét volt, amelyről csak ezt lehet elmondani: megajándékozottak voltunk mindannyian. És talán senki sem álmodott volna arról, hogy egy hét alatt ennyire megajándékozottak leszünk a két gyülekezet közti barátságok további elmélyülése által  melynek jövőjéről biztos, hogy még tovább álmodunk.

És a közös út utolsó óráiban, amikor együtt utaztunk Győrbe a vasútállomásra, amikor a peronnál mindenkinek könnyes volt a szeme, és amikor a gyóniak is hazautaztak az éjjel nyugalmában, akkor is tudtam, mennyire klassz volt ez, hogy a két gyülekezet egy hetet együtt nyaralhatott.

Piros színt kapott a naptáramban 2019. július 1420. Erre a hétre örökké emlékezni fogunk Dabas-Gyónon és remélem, Winterthurban is. Mert egy barátság  még az 1997/1998-as neuendettelsaui tanévből  lám, ide vezetett. És még vajon hova fog vezetni...

Címkék: Dabas - Gyón - Svájc - Winterthur -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!