Megalakult a Magyarországi Evangélikus Egyház új összetételű Országos Számvevőszéke

Megalakult a Magyarországi Evangélikus Egyház új összetételű Országos Számvevőszéke

Share this content.

Szöveg és fotó: Zsugyel János
Budapest – 2019. január 25-én tartották az Üllői úti székházban a 2018 és 2024 közötti zsinati ciklusra megválasztott országos számvevőszék alakuló ülését. Az egyház háztartásáról szóló 2016. évi VI. törvény alapján a hétfős országos számvevőszék tagjait a zsinat 2018. novemberi ülésszakán választották meg. A számvevőszéki tagok Kondor Péter püspök jelenlétében tették le esküjüket, a szolgálatba indító ige a Zsidókhoz írt levél 11. részének 8. verse szerint szólt: „Hit által engedelmeskedett Ábrahám, amikor elhívta Isten, hogy induljon el arra a helyre, amelyet örökségül fog kapni. És elindult, nem tudva, hova megy.”

Az alakuló ülés keretében a jelenlévők kölcsönösen megismerkedtek a számvevőszék három új tagja, valamint a korábbi zsinati ciklus alatt is szolgáló négy tag eddigi szakmai és egyházi életútjával, majd meghatározták a 2019. évi ellenőrzési feladatokat. Megtárgyalták és aktualizálták az intézmények és egyházmegyék ellenőrzése során alkalmazott módszertant és ellenőrzési szempontokat is. 

Az országos számvevőszéki ellenőrzések elsősorban az országos egyház fenntartásában működő oktatási, diakóniai és egyéb intézmények, valamint az egyházmegyék gazdálkodásának ellenőrzésére terjed ki, de igény és felkérés szerint közreműködnek az egyházközségek és intézményeik ellenőrzésében is, melynek során együttműködnek az országos iroda szakmai osztályaival és az egyházunkban tevékenykedő belső ellenőrzési apparátussal is. Az új összetételű országos számvevőszék jóváhagyott ellenőrzési programja szerint – az intézmények és egyházmegyék vezetőivel folytatott előzetes időpont-egyeztetést követően – hamarosan megkezdi helyszíni vizsgálatait is. 

Tevékenységével – reménység szerint – hasznos segítséget nyújt majd az érintett gazdálkodó szervezetek és az ezek munkáját felügyelő egyházi testületek működéséhez.  

Az Országos Számvevőszék elnöke: Zsugyel János.
Az Országos Számvevőszék tagjai: Böröcz Anikó, Királyné Reizinger Márta, Opauszki Gáborné, Rávai Mónika, Horváth Z. Gábor, Gömböcz Róbert.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!