Örömünnep a Deák téren – Megáldották a Huszár Gál Könyvkereskedést

Örömünnep a Deák téren – Megáldották a Huszár Gál Könyvkereskedést

Share this content.

Szöveg és fotó: Galambos Ádám
Budapest – Bővülő kínálattal, letisztult formavilággal és igényes választékkal várja az olvasni szerető közönséget a Deák téri templom és az Evangélikus Országos Múzeum szomszédságában újranyílt Huszár Gál Könyvkereskedés.

Az ünnepi istentisztelet keretében Luther Márton domborművének koszorúzását követően áldották meg a Huszár Gál Könyvkereskedést.

„Örök élet vasárnapja lehetne az örömteli élet vasárnapja is” – fogalmazott Gáncs Péter igei szolgálatában. Az elnök-püspök ünnepi beszédében kiemelte, hogy a reformáció ötszázadik emlékéve a Deák téri evangélikus templomban nyílt meg. Kilenc napja többek között az Evangélikus Országos Múzeum új állandó kiállításával ünnepelhettük az emlékév megnyitását, ma pedig a Huszár Gál Könyvkereskedés megújulásáért is hálát adhatunk. Fontos és előremutató jelek ezek, hiszen a Főváros szívében olyan Insula Lutherana formálódik újjá, ami a 21. század igényeinek megfelelően, a legmagasabb színvonalon képviseli evangélikus egyházunkat” – mondta.

Az istentisztelethez kapcsolódóan került sor az udvarban, a templom külső oldalfalán található Luther Márton dombormű megkoszorúzására. Az ünnepségen ifj. Cselovszky Ferenc igazgató lelkész köszöntötte a jelenlévőket, közreműködött a Lutheránia Énekkar, ünnepi beszédet Fűkéné Menczer Kornélia mondott. A könyvkereskedés ügyvezetője Luther Márton elhivatott munkásságát felidézve kiemelte, hogy tanulandó ez a fajta vágy az ige terjesztésére amit a reformátor képviselt. „Tanuljunk alázatot, alaposságot, igényességet, helyes nyelvhasználatot, és legyünk bennünk vágy, hogy terjedjen az ige. Így emlékezzünk ma Luther Mártonra!” – fogalmazott. Fűkéné Menczer Kornélia beszédében kitért Luther Márton Bibliafordítására, annak igényességére is: A Biblia fordításához előkészületként több tucat levelet, tanulmányt írt. Munkáit Wittenberge küldte kinyomtatásra, megszabva, hogy milyen papírra és milyen betűtípussal készüljenek a nyomatok.” A könyvesbolt ügyvezetője az igényesség kérdését kiemelve elmondta: „Ha tudom, hogy hogy értékes, amit kínálok, amit átnyújtok valakinek – és itt természetesen nemcsak a könyvekről beszélek, bár arról is –, szükséges, hogy a tőlem telhető legjobbat nyújtsam – a külsőt tekintve. Magam a könyvesboltra is így tekintek: kívül-belül igényes dolgokkal szeretném megtölteni.”

A gyülekezet ezt követően átment a megújult Huszár Gál Könyvkereskedésbe, ahol Gáncs Péter elnök-püspök mellett ifj. Cselovszky Ferenc mondott áldást. „Legyen ez a könyvesbolt olyan hellyé, ahol jelen van, megszólal és sokakat megszólít Isten, a legerősebb szeretet. Hadd éljék át az itt munkálkodók és az ide betérők Isten életeket formáló áldását” – fogalmazott a Pesti Evangélikus Egyház Deák Téri Gyülekezetének igazgató lelkésze.

Az evangelikus.hu kérdésére Fűkéné Menczer Kornélia elmondta, hogy a vásárlói igényeket figyelembe véve tovább szeretné bővíteni kínálatukat: „Az evangélikus tartalmat prioritásként kezelve arra törekszünk, hogy olyan pszichológiai, lelkiségi és szépirodalmi művek is elérhetőek legyenek nálunk, melyek olvasása és ismerete az ember Istenhez találását, a hit megerősödését segítheti”.

Képgaléria:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!