Megdöbbenve fogadták a szlovákiai egyházak a válságstáb bejelentését

Megdöbbenve fogadták a szlovákiai egyházak a válságstáb bejelentését

Share this content.

Forrás: ma7.sk, szöveg: Horváth Szomolai Andrea
Pozsony – A Szlovákiában működő három legnagyobb – a katolikus, a református és az evangélikus - egyház vezetői egyaránt meglepetéssel és megdöbbenve fogadták a válságstáb azon javaslatát, miszerint október elsejétől ismét betiltásra kerülhetnek a szentmisék és az istentiszteletek a koronavírus járvány terjedése miatt. Úgy tűnik, a kormány részéről az egyházakkal ezt a lehetőséget senki nem ismertette. A Ma7.sk portál összefoglalta az egyházak reakcióit.

Szlovákiai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház

Az evangélikus egyház püspöki kara nyilatkozatban adott hangot megdöbbenésének Igor Matovič miniszterelnök sajtótájékoztatója után. Mint írják, előzetes, hivatalos bejelentést arról, hogy az istentiszteletek újra betiltásra kerülnének egyáltalán nem kaptak. Kifejtették, a templomokban eddig is betartották a biztonsági előírásokat.

A Ma7.sk portálnak sikerült utolérni Nagy Olivér lelkészt, az alsószeli evangélikus gyülekezet lelkészét, mit szól a templomok esetleges, koronavírus miatti bezáratásához. 

„Szlovákia miniszterelnöke a tegnapi nyilatkozatában is megerősítette azt, hogy a templom nem szórakozóhely, hanem az imádság háza. A keserű iróniát félretéve megkockáztatom azt, hogy ez egy kevésbé átgondolt, és mint ez utólag kiderült, az egyházak vezetőivel nem egyeztetett döntés volt. Bár az eddigiekből kiindulva ez még változhat. Az egyházak kezdettől fogva felelősségteljesen viszonyulnak a járványügyi intézkedésekhez, ha úgy tetszik, közhasznú tevékenységükkel az állami szervek munkáját is könnyítik” – nyilatkozta Nagy Olivér, hozzátéve, náluk a lelkészi hivatal továbbra is üzemel.

Sajnos egyelőre úgy néz, ki, hogy nem tarthatnak istentiszteleteket, de keresik a megoldást. Az online igehirdetésekkel kedvező tapasztalatai vannak, maga is élt ezzel a lehetőséggel.

Az idősebbek részére akár kézbesíteni is tudják a prédikációkat. Sajnálatosnak tartja, hogy éppen októberben, a reformáció és templomuk felszentelésének hónapjában, az elhunyt szeretteinkre való emlékezés időszakában kell ekkora próbatétellel szembesülniük a gyülekezet tagjainak, de tudják, hogy Kinél kell keresni az útmutatást. A lelkész arra biztatja a híveket, keressék bátran gyülekezeti vezetőiket, ők minden bizonnyal örömmel rendelkezésre állnak.

„A lelki élet hiánya mindenkiben egyfajta űrt, sőt rombolást okoz, és ez nem korosztályfüggő. Ezért is fontos rendszeres templomlátogatás, mert valóban nem csak kenyéren él az ember. A hívő ember ezt ösztönösen érzi, a keresők számára pedig megismételhetetlen alkalom nyílik Isten megismerésére” – zárta nyilatkozatát Nagy Olivér.

A másik két egyház megszólalását illetve a teljes cikket itt olvashatják.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!