Megemlékezést tartottak Szarvason Tessedik Sámuel halálának évfordulóján

Megemlékezést tartottak Szarvason Tessedik Sámuel halálának évfordulóján

Share this content.

Forrás: Facebook.com / Szarvas-Ótemplomi Evangélikus Egyházközség
Szarvas – Az idén is megemlékeztek Tessedik Sámuelről halálának 195. évfordulóján Szarvason. Az emlékezés 17 óra 42 perckor a „Jézusom Krisztusom én szerelmesem” korál eléneklésével kezdődött. Ezután a fiatalok színvonalas műsora és ének szolgálata következett.

Lázár Zsolt esperes Tessedik Sámuel (1742–1820) két idézete alapján emlékezett vissza az evangélikus lelkész munkásságára és vont párhuzamot a Tessedik által átélt gondok és a mai kor kihívásai között.

„Fő gondomat tehát az képezte, hogy a szarvasi egyháznál és iskoláknál tapasztalt hiányokat kipótoljam, a rosszat jóvá tegyem. Megkíséreltem minden lehető eszközt. Ott fogtam a munkához, ahol legégetőbb szükség volt” – idézte Tessediket az esperes, majd így folytatta:

„Szenvedélyeim közé tartozott mindig a szegény embereknek, gyermekeknek, cigányoknak és koldusoknak munkát szerezni, s őket ezáltal a hivalkodástól és rossz cselekedetektől tényleg elvonni és derék emberekké változtatni. Ezen fáradozásaimban és kísérleteimben nem az volt a fő kérdés, hogy nyerek-e vagy veszítek-e valamit, hanem az, hogy az igazságot keressem, a munkásságot és erkölcsiséget előmozdítsam; mert a csekélynek látszó érdem mellett, fő és maradandó hasznom abban állott, hogy ezen embereket megmentettem a dologtalanságtól és ezzel a kicsapongásoktól és bűnöktől, s végre hogy a jól végzett munkával ügyességet és kedvet szereztem nekik.”

További képeket az alkalomról ITT tekinthet meg:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.976478432433990.1073741912.130952970319878&type=3

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!