MEGiNT eltelt tíz év!

MEGiNT eltelt tíz év!

Share this content.

Szöveg: evangelikus.hu, fotó: Bartha Titusz
Budapest – Március első napjaiban ünnepelte 10 éves jubileumát a MEGiNT, vagyis a Magyarországi Evangélikus Gimnáziumok Népművészeti Találkozója. A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium és a Martin György Kulturális Egyesület közös szervezésében megvalósult rendezvény a 2010-es kezdete óta töretlen népszerűségnek örvend keresztény fiataljaink körében.

Március 1-én, pénteken a MEGiNT keretében rendezték meg a szervezők a IV. Nits Márta Országos Népdaléneklési Versenyt, melyre mintegy negyven énekes produkcióval megközelítőleg nyolcvan fiatal jelentkezett. Tóth Dorottyától a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene szakos hallgatójától, a verseny főszervezőjétől megtudtuk, hogy az igencsak színvonalas versenyen a zsűri nyolc kiemelt arany és hat arany minősítést osztott ki a szóló, kisegyüttes és énekegyüttes kategóriákban induló versenyzőknek. A főszervező érdeklődésünkre elmondta, hogy a verseny célja nem a versengés kihangsúlyozása, hanem egy olyan közösség összekovácsolása, ahol a népdaléneklés szeretete a legfontosabb. A jövőben szeretnék elérni azt, hogy a megmérettetést követően további közösségi programok legyenek a fiatalok számára, hogy amíg a zsűri értékel, addig a fiatalok hasznosan és főként együtt tölthessék idejüket, megismerve egymást. 

A versenyt követően kötetlen szakmai beszélgetésre került sor a zsűri tagjaival, majd ezt követte Pál István „Szalonna” és bandájának koncertje, a Fasor szecessziós dísztermében, mely erre az alkalomra igazi koncertteremmé lépett elő. Az eredményhirdetés után tovább fokozódott a jó hangulat, hiszen a Rózsák terei kollégiumban táncházzal folytatódott a nap kifulladásig. 

Pénteken, a népdaléneklési versennyel egyidőben, a fasori gimnazisták a MEGiNT keretében népművészeti projektnapon vettek részt, így csatlakozva a találkozó forgatagához. Az alsósok a Hagyományok Háza interaktív programjain vettek részt, míg a felsőbb évesek, csoportokra bontva, megnézték a Szerelempatak című filmet, ezután meghallgatták Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató előadását a filmről, majd néptáncos foglalkozáson vettek részt, melyet a Bihari János Táncegyüttes szólistái vezettek.

Szombaton is izgalmas nap elé nézhettek az érdeklődők, hiszen délután került megrendezésre a X. MEGiNT gálaműsora. A délelőtti zenekari próbákat követően, a gálaműsor megkezdése előtt, hagyományos koszorúzás volt Martin György Erkel-díjas néptánckutató fa domborművénél. Meghitt pillanatokat éltünk át, amikor több száz fiatal együtt énekelve megkoszorúzta a Martin-domborművet. Különösen megható volt, hogy minden fellépő csoport egy-egy táncos párja elhelyezett egy-egy koszorút, így a megemlékezés végére igazi koszorúhalom volt a Fasor első emeleti aulájában.

A délutáni gálaműsor igazán színesre sikeredett. Hajdó Ákos igazgató köszöntő gondolatait követően Schmittné Makray Katalin asszony, a X. MEGiNT fővédnöke, hangsúlyozta azt, hogy mennyire fontos szerepet tölt be a MEGiNT a fiatalok életében. Kiemelte, hogy nagyon jó érzés látni azt, hogy van egy tíz éves rendezvény, mely értékteremtő és ezáltal értékőrző is nemcsak keresztény gyökereink, hanem a nemzeti hagyományaink tovább éltetésében is, miközben kiváló közösségteremtő színtér is egyben fiataljaink számára. 

A beszédek után a fiatalok ragadták magukhoz a kezdeményezést. Országunk legkülönbözőbb pontjairól érkező csapatok színvonalas műsor keretén belül mutatták be tudásukat. Sopronból, Nyíregyházáról, Orosházáról, Aszódról, Budapestről táncos csapatok, Soltvadkertről nagyszerű citerazenekar, míg Szarvasról csilingelő torkú énekes lányok látogattak el a MEGiNT nagyszínpadára. Jubileumi műsor lévén nem volt hiány meglepetés vendégekből sem. Így láthattuk a Horvát Gimnázium táncosait, a Bihari János Táncegyüttes Utánpótlás csoportját, valamint a Beregszászi Táncművészeti Stúdió fiataljait is. 

A kétszer egy órás műsor produkcióit Nagy Albert és zenekara kísérte. Az emléklapok kiosztását követően a szervezők egy nagy kétszáz szeletes tortával köszöntötték a fellépőket és a 10. évét ünneplő MEGiNT-et.

A találkozó utolsó napján, vasárnap, Kondor Péter püspök prédikálásával ünnepi, hálaadó Istentisztelet volt a fasori evangélikus templomban. A püspök beszédében kiemelte, hogy milyen fontos a mindennapokban a hagyomány, és annak mindennapos megélése, s többször külön is szólt a MEGiNT-et képviselő fiatalokhoz is.

A hálaadó istentisztelet után, kicsit megkönnyebbülve, Barcsay Zsombor, a MEGiNT ötletgazdája és főszervezője a következőképpen értékelte az eltelt három napot és az elmúlt tíz évet: 

„Kedvelt magyartanárom szavajárásával élve csak annyit mondhatok, hogy remek tíz év volt. Tele vagyunk tervekkel, újító ötletekkel, hogy hasonlóan izgalmas legyen a következő évtized, mint amilyen az első volt. Találkozzunk 2020. március 67-én, tizenegyedik alkalommal!”

Mi sem kívánhatunk mást, minthogy Isten áldása kísérje a MEGiNT-et a következő tíz év során is!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!