A „mégis” ereje

A „mégis” ereje

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Gazdag Zsuzsanna
Az Apa, anya, pia – Hogyan találhatják meg szenvedélybeteg szülők felnőtt gyermekei mégis a boldogságot? című kötet idén látott napvilágot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat gondozásában. A kötet kézbevétele bátran ajánlható mind a laikusok, mind a segítő szakmában tevékenykedők számára. Már csak azért is, mert bár sajnálatos módon hazánkban is számos családot érint a szenvedélybetegség, a témával kapcsolatos magyar nyelvű szakirodalom mindeddig nem jelent meg.

A könyv kapcsán a közelmúltban az interneten megjelent cikk tanúsága szerint a szenvedélybeteg családban felnőtt gyermekek több mint harminc százaléka maga is függő lesz. Ugyanilyen arányban mutatnak pszichés zavarokat (szorongás, depresszió, személyiségzavarok) életük során. Továbbá a felmérések szerint a függők fele szenvedélybetegséggel – alkoholvagy drogproblémákkal, szerencsejátékfüggőséggel, étkezési zavarokkal – küzdő családból jön.

„Ha egy családban valamelyik szülő szenvedélybeteg, akkor ott szinte minden a szenvedélybetegség körül forog. […] A szenvedélybeteg szülő életének középpontjában nem a gyermeke, hanem saját maga, kábítószere és annak használata áll” – szögezi le a szerző a kötet legelején. Ettől a helyzettől pedig mindenki egyformán szenved: maguk a szenvedélybetegek és a családtagjaik egyaránt.

Hogy konkrétan milyen problémákkal, nehézségekkel kell szembenézniük, és mekkora terheket kell cipelniük az érintett családtagoknak, különösen is a gyermekeknek, az pontosan és világosan kiderül Waltraut Barnowski-Geiser kötetéből. A Németországban élő hatvanesztendős zeneterapeuta és – mindennapi munkája során pszichoterápiát is alkalmazó – természetgyógyász évek óta foglalkozik ilyen sorsú felnőttekkel és gyerekekkel.

A száznegyven oldalas kötetben különböző családtörténeteken keresztül mutatja be a szenvedélybeteg család működési mechanizmusait, amelyek a múltból erednek, hatnak a jelenre, és befolyásolják a jövőt is. A sorok olvastán világossá válik, hogy az ilyen családokban a mindennapokat áthatja a tabuizálás (vagyis a szenvedélybetegségről nem lehet beszélni), a szégyenkezés miatti titkolózás (amiről nem szólunk, az nincs is), a dolgok elleplezése kitalált történetek révén. Az ebbe a káoszba születő és itt felnövekvő gyermek éppen azt nem kapja meg, amire a legnagyobb szüksége lenne: az elfogadást, a feltétel nélküli szeretetet, a fizikai és érzelmi biztonságot. 

Barnowski-Geiser könyve tehát minden, csak nem könnyed esti olvasmány, ezzel együtt bátran ajánlható mindazoknak, akik gyermekként maguk is megtapasztalták, milyen teher szenvedélybeteg szülők gyermekeként felnőni, illetve akiknek a rokonai, barátai, ismerősei körében vannak ilyenek.

Szerencsére e fontos kötet nem „csupán” megállapításokat fogalmaz meg, hanem reményt is ad, és ezzel eléri megfogalmazott célját, nevezetesen azt, „hogy segítsen a szenvedélybeteg szülők már felnőtt gyermekeinek szembenézni saját gyermekkorukkal és annak terheivel”. Mindezt azért, hogy a sajnálatos módon nemzedékről nemzedékre öröklődő rossz életminták és hibás kapcsolati működésmódok ellenére is ki-ki megvethesse az alapját egy olyan életnek és jövőnek, amelyben elégedettebb és elfogadóbb lehet önmagával és másokkal szemben is. Mert aki az érintettek közül szembe tud és szembe mer nézni a múltjával, az képessé válik arra, hogy elengedje értéktelenségének érzését, „megbocsássa” gyengeségeit, és őszintén örüljön minden erősségének (esetünkben például a szenvedés elviselése képességének, az érzékenységnek vagy az empátiás készségnek).

A könyvben található önismereti teszt, valamint a hétlépéses, a német kezdőbetűk alapján AVOKADO nevet viselő program és az ahhoz kapcsolódó megerősítő rituálé is – amely támogathatja a szenvedélybeteg családok gyermekeit a boldogabb élethez vezető úton, és használható terápia során is – hathatós segítséget nyújthat ehhez.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 83. évfolyam, 33–34. számában jelent meg 2018. augusztus 26-án.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!