Mégis szolgálni – Lelkészavatás Ajkán

Mégis szolgálni – Lelkészavatás Ajkán

Share this content.

Szöveg és fotó: Adámi Mária
Ajka – Családias hangulatban zajlott Kovácsné Sterczer Rita ordinációja. Nagybátyja, Szemerei János püspök avatta őt lelkésszé a 2020. augusztus 22-én tartott ünnepi istentiszteleten. Az ajkai templom oltára előtt pedig – az Evangélikus Hittudományi Egyetemet képviselő dr. Korányi András mellett – férje, Kovács Viktor helyi lelkész végezte a liturgiát. Énekkel közreműködött a gyülekezet kórusa, valamint Szemerei G. Benjamin somlószőlősi beosztott lelkész.

A Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület lelkészi vezetője a lelkészjelölt életében fontos szerepet játszó ige, Lk 5,5 alapján Jézus szavának erejéről beszélt. A csodálatos halfogás történetében Péter válasza így hangzott: „a te szavadra mégis kivetem a hálókat”. Szemerei János párhuzamba állította ezzel a szolgálatba álló lelkésznő döntését: „Mégis az élet Urának szolgálatába kívánsz szegődni, mert rejtetten történt benned valami. Jézus szava megérintett” – fogalmazott.

A fogadalomtétel és a megerősítő Confirma megható pillanatai után a frissen felavatott lelkész áldotta meg a gyülekezetet az ároni áldás szavaival.

Ezt követően Szemerei János püspök adta át Kovácsné Sterczer Ritának az ordinációs emléklapot és az egyházkerület ajándékát. Majd a teológia részéről dr. Korányi András, illetve Polgárdi Sándor, a veszprémi egyházmegye esperese, míg az ajkai gyülekezet nevében Schwarczkopf Anita köszöntötte a lelkésznőt. Végül házastársa, Kovács Viktor lelkész adott hangot örömének és büszkeségének.

Az ünnepséget a gyülekezeti teremben tartott szeretetvendégség zárta.

Kovácsné Sterczer Rita a Fejér megyei Pátkán született, evangélikus családban. Kisgyermekkorától kezdve a székesfehérvári gyülekezetbe járt, itt is konfirmált 2001-ben. Általános iskolai tanulmányait Pátkán végezte, majd a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium diákja lett a hatosztályos képzésben. Középiskolai tanulmányait a székesfehérvári Tóparti Gimnáziumban fejezte be. Érettségije után, 2006-ban felvételt nyert az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológus-lelkész szakára. 2011-ben egy félévet Erasmus-ösztöndíjjal a finnországi Joensuuban tanult. Ötödéves hallgatóként kezdett dolgozni az Evangélikus Hittudományi Egyetem Rektori Hivatalában, ahol összesen három évig maradt. Hatodéves gyakorlatát a 2012–2013-as tanévben a Pestújhely-Újpalotai Evangélikus Egyházközségben töltötte, Szabó B. András mentorsága alatt.
A teológián ismerte meg férjét, Kovács Viktor lelkészt, akivel 2012-ben kötöttek házasságot. 2014-ben kislányuk született. Lelkészfeleségként folyamatosan részt vett házastársa által pásztorolt gyülekezetek életében, gyermekbibliakört, gyülekezeti programokat, ökokört szervezett, olykor istentiszteletet is tartott.
Az idei évben a járványhelyzetre való tekintettel megkaphatta a nyelvvizsga hiányában eddig visszatartott diplomáját, így sor kerülhetett szolgálatba állására. Ordinációját követően a Mezőlaki Evangélikus Egyházközség beosztott lelkésze lesz.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!