Megjelent a karácsonyi Karzatlépcső epizód – 2/4

Megjelent a karácsonyi Karzatlépcső epizód – 2/4

Share this content.

Szöveg: Bence Gábor
Fót – Az evangélikus énekeket ismertető filmsorozat legújabb részében a Krisztus Urunknak áldott születésén kezdetű énekről tanulhatunk, s megismerhetjük annak Sulyok Imre által komponált feldolgozását is.

A sötétségbe berobbanó világosság – ez a gondolat többször is előkerül a kisfilm folyamán.

A kontrasztról illusztrációkat kapunk Bach és Händel műveiből, sőt a közreműködők maguk is megpróbálkoznak a szóló-tutti váltás bemutatásával.

Hallhatunk Pécseli Király Imre versének alakulásáról és arról, hogy a versben a kettőspontoknak nagy jelentőségük van. Nemcsak az angyaléneket vezeti be az első versszak végén a kettőspont, de évszázadokig az emberi hálaadás szavai előtt is kettőspont állott. Van-e következménye életünkben az örömhírnek?

Sulyok Imre nőikari feldolgozása sokatmondóan váltogatja az ének dallamát az új, önálló dallamokkal, hogy a mű végére „egy akarattal” mindhárom szereplő – a szoprán, az alt és az orgona – magát a koráldallamot énekelje.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!