Megjelent a Magyarország középkori településeinek és egyházainak topográfiai adattára

Megjelent a Magyarország középkori településeinek és egyházainak topográfiai adattára

Share this content.

Forrás: Ribár János, Timár Péter
Budapest – Magyarország középkori településeinek és egyházainak topográfiai adattára címmel magánkiadásban jelent meg Timár Péter hatkötetes munkája, 4800 oldalon.
A Magyarország középkori településeinek és egyházainak topográfiai adattáramai Magyarország területén valaha létezett települések és templomok kutatóinak kézikönyve, amely a Csánki Dezső és Györffy György életművei nyomán változatlanul fennmaradt igényeket kívánja kielégíteni. Forrásai a hivatkozott műemléki és régészeti topográfiák, kutatási jelentések, oklevelek, adóösszeírások, egyházlátogatások, egyházközségi iratok, urbáriumok, térképek, helynévgyűjtemények, továbbá az egyház- és helytörténeti irodalmi anyagok voltak. Egységes szerkezetben, betűrendbe szedve, 13172 címszóban tartalmazza 3504 mai település és 7700 elpusztult falu főbb adatait, lokalizálva azokat a középkori megyebeosztás és a mai közigazgatás szerint. A kötetek közlik az eredeti írásmódot, annak évét, a mai helynévi maradványokat, segítséget nyújtva a kettős megjelölésű (alio nomine) települések, valamint a templomi védőszent nevét viselő falvak helyhez kötéséhez, topogeneziséhez. Timár Péter munkája első teljes magyar templomregiszterként öleli fel a mai Magyarország területén egykor (1526 előtt) állt mintegy 5900 középkori templom történeti adatait, építési korszakait, alaprajzi jellemzőit. A névmutató lehetővé teszi a földrajzi és személynevek összes írott változatának megtalálását, az irodalomjegyzék pedig településtörténeti és egyháztörténeti forrásgyűjteménynek tekinthető.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!