Megjelent a Miskolci Keresztény Szemle 2019. évi első száma

Megjelent a Miskolci Keresztény Szemle 2019. évi első száma

Share this content.

Szöveg: Zsugyel János
Miskolc – A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) negyedéves miskolci folyóiratának legfrissebb száma a napokban került ki a nyomdából. A borítólapon az „ökumenikus kulturális folyóirat” felirat hirdeti, hogy a megjelent írások nemcsak a város keresztény közösségeinek eseményeiről és a helyi társadalom érdekében végzett elkötelezett tevékenységükről kívánnak beszámolni, hanem a tágabb értelemben vett hagyományőrzést és a kulturális értékeink ápolását is vállalják.

A folyóirat ötvenhetedik számának élén álló versrovatban Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából emlékezünk a költő két versével és Kosztolányi Dezső Adyról szóló két rövid írásával. Major János „T.D.-nek” című verse Tandori Dezső – a Nemzet Művésze – halálával kapott szomorú aktualitást. 

Az „Ünnepek – alkalmak” rovat élén a januári ökumenikus imahét miskolci rendezvénysorozatának záró eseményéről szóló tudósítás áll. A belvárosi evangélikus templomban tartott záró istentiszteleten négy keresztény felekezet püspöke – köztük Dr. Lackner Pál tábori püspök – hirdette Isten igéjét. 

A következő év kiemelt egyházi eseménye lesz a Budapesten megrendezésre kerülő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, melyhez az „Egyházak – teológiák – hitvallások” rovat írásai kapcsolódnak. A kongresszus előkészítése keretében Esztergomban konferenciát tartottak az eucharisztia témakörében. D. Szebik Imre püspök tanulmánya az úrvacsora evangélikus teológiai felfogásával és egyházi gyakorlatával, míg Jeviczki Ferenc írása az eucharisztia ortodox teológiájával és liturgiájával foglalkozik. A rovatban szerepel a Keresztény Teológiai Műhelyben megtartott előadások közül Juhász Ferenc keresztény istenképről, valamint Mikolai Vince keresztény emberképről szóló előadásának szövege, illetve Heidl György írása az életről és a halálról Szent Ágoston személye és munkássága alapján. 

Az „Egyházak és társadalom” rovatban olvasható Kölnei Lívia interjúja Benvin Sebastian Madassery SVD Magyarországon élő szerzetessel a Pápai Missziós Művekben végzett szolgálatáról és tapasztalatairól. Udvardy György püspök írása az egyházi gazdálkodás és egyház-finanszírozás témakörét járja körül. 

Az „Egyházak és történelem” rovatban Sáry Pál írása a fegyveres katonai szolgálattal kapcsolatos ókori nézeteket ismerteti, míg Galambvári Péter a helytörténeti és egyháztörténeti szempontból is érdeklődésre számot tartó írásában a tapolcai apátság javadalmáról és ennek kalandos sorsáról számol be. 

Az „Egyházak és kultúra” rovat bevezető írásában András Csaba SJ a szent ignáci művészetfelfogásról értekezik, Hideg Ágnes a Feszty-testvérek nyomait tárta fel a miskolci egyházművészetben. Flach Antal „A haza szolgálatában” című írásában Egressy Béni személyéhez kapcsolódó miskolci eseményekről és emlékekről szól, s ezzel az írással emlékezünk az1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából is. Dobos Marianne ismertetője a Miskolcon szolgáló Adamczyk Bogdan OFMConv Adalberto Topolinski életével és levelezésével foglalkozó könyvet mutatja be. Adalberto Topolinski nemcsak saját jogán (életének és mártíromságának okán), hanem a miskolci Kelemen Didák szentté avatási eljárásának kezdeményezőjeként is felkeltheti az Olvasó érdeklődését. 

Külön öröm a folyóirat szerkesztői számára, ha fiatal szerzők írásait közölhetjük. E számunkban jelenik meg Szlifka Anna írása, aki a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium végzős diákjaként az Eötvös LorándTudományegyetem XIX. Kossuth-szónokversenyén ért el előkelő helyezést. „Egy marék hamu” című írásában osztja meg itt szerzett tapasztalatait a folyóirat olvasóival.

Sajnálatos módon a lap állandó rovataként működik az In memoriam rovatunk. Seregély István érsek életéről utóda Ternyák Csaba egri érsek emlékezett meg. P. Forrai Tamás SJ torontói plébános, a volt miskolci iskolaigazgató emlékezett meg a külföldi magyar katolikusok lelkipásztoráról, a diósgyőri születésű Miklósházy Attila püspökről.     

Az immár másfél évtizedes múlt kötelezi a lap kiadásáért felelős Eszmék és Értékek Alapítványt, hogy gondoskodjon a lap üzenetének olvasótáborához megújult formában történő eljuttatásához. Ennek érdekében jött létre a keresztenyszemle.hu honlap, melyen a folyóirat valamennyi korábbi száma az alábbi linken keresztül elektronikus formában is hozzáférhető: http://keresztenyszemle.hu/archivum/.

A lap hagyományosan a miskolci történelmi egyházakon és az egyházi fenntartású iskolákon keresztül jut el olvasóihoz. Kívánatos azonban, hogy az egyházakhoz közvetlenül nem kötődő érdeklődők is hozzájuthassanak a laphoz, ezért a sokak által ismert antikváriumban (Miskolc, Déryné u. 2.) is megvásárolható friss számunk.  

További információ: Dr. Zsugyel János, főszerkesztő, Miskolci Keresztény Szemle, jzsugyel@lutheran.hu.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!