Megkezdődik az evangélikus intézményekben a nyelvi agresszió kérdőíves vizsgálata

Megkezdődik az evangélikus intézményekben a nyelvi agresszió kérdőíves vizsgálata

Share this content.

Forrás: EPSZTI, szöveg: dr. Batár Levente, Orgoványi Lili
Budapest – A napokban kerültek az Evangélikus Pedagógiai-szakmai Szolgáltató és Továbbképző Intézet honlapjára azok a kérdőívek, amelyek segítségével az evangélikus intézményekben megjelenő nyelvi agressziót kutatjuk – tájékoztatta honlapunkat dr. Batár Levente kutató tanár és Orgoványi Lili, a kutatócsoport tagja.

A legfontosabb céljaink, hogy visszaszorítsuk az intézményekben megjelenő nyelvi agressziót, csökkentsük a konfliktusok mértékét és gyakoriságát, javítsunk az intézmények légkörein. Ahhoz, hogy ezeket meg tudjuk valósítani, először adatokat kell gyűjtenünk, fel kell mérnünk a valós helyzetet  írták a kutatók tájékoztatójukban, amely az alábbiakban részleteiben olvasható:

A kutatás előkészítése csapatmunka volt, a feladatok az aszódi evangélikus intézményben működő Kis nyelvészkör tagjai között oszlottak meg. Valaki a kérdőívek összeállítását, mások azok kipróbálását, kiigazítását és digitalizálását vállalták. Mindannyian felülkerekedtek az új feladatokkal járó nehézségeken. Kiderült, nem is olyan könnyű megfelelő kérdőívet összeállítani, más fejével is gondolkodni, kitalálni, a diákok mit is válaszolnának az egyes helyzetekben.

Két kérdőív készült el. Az egyik a diákoknak, a másik a pedagógusoknak szól. A diákoknak szóló kérdőív első része diskurzus-kiegészítős, ami annyit jelent, hogy beszólások vannak benne kinézettel, fizikai állapottal, iskolai teljesítménnyel és szellemi képességgel kapcsolatban. Azt kell a megkérdezetteknek eldönteniük, hogy a megadott válaszok közül melyiket mondanák, vagy melyik áll a legközelebb ahhoz, amit ők mondanának. A kérdőív második részében, nyolc feleletválasztós kérdés feltevésével, az iskolákban megjelenő nyelvi agresszióval kapcsolatosan szeretnénk megtudni a megkérdezettek véleményét és a tapasztalatát.

Ugyanezt a nyolc kérdést (plusz még egyet) a pedagógusoknak is feltesszük, így lehetővé válik az ezekre adott válaszok összehasonlítása a diákokéval.

A különböző intézmények 9–12. osztályos diákjait és pedagógusait szeretnénk megszólítani. A megkérdezettek őszintén válaszolhatnak, mert a kérdőív biztosítja a névtelenséget és a megkérdezett személyek azonosíthatatlanok. A felmérés 10 percet sem vesz igénybe.

A kérdőívek online formában elérhetőek az EPSZTI honlapjának fejlécében vagy az alábbi linken:

https://www.epszti.hu/epszti/az-oktatasi-intezmenyekben-megjeleno-nyelvi-agresszi-kutatatasa.

Az eredmények elemzése először az 2017-ben Aszódon megrendezésre kerülő kutató tanári konferencián lesz hallható, ezt követően pedig az EPSZTI honlapján olvasható.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!