Megkezdődött a házasság hete a vidéki nagyvárosokban is

Megkezdődött a házasság hete a vidéki nagyvárosokban is

Share this content.

Forrás: Magyar Kurír
Budapest – A házasság hete országos rendezvénysorozata 2019. február 10-én vette kezdetét. Az egyházmegyék nyitórendezvényeiről a Magyar Kurír adott részletes körképet.

Váci Egyházmegye

A Nagycsaládosok Váci Egyesülete kilencedik alkalommal csatlakozott a házasság hete programsorozathoz és szervezte meg a jubiláló házaspárok ünnepségét. A rendezvényt február 9-én a váci Credo-házban tartották.

Beer Miklós katolikus püspök beszédében az Úr csodájának, ajándékának nevezte a házasságot, a családot. „Az Úristen bízik bennünk, bízik abban, hogy mi az ajándékozó szeretetet, a mások iránti elköteleződést vállalni tudjuk, és ennek az isteni gondoskodó szeretetnek a gondozóivá és továbbadóivá válhatunk” – hangsúlyozta.

Majd a fiatalok elköteleződéstől való félelméről elmélkedett, és rávilágított arra, hogy a félelmük miatt lemaradnak arról a szeretetkötelékben megélt csodáról, amelyet az egymás iránti elköteleződésben kaphatnak meg. „Akkor tudok megtapasztalni valami nagyszerűt az életben, ha előre vállalok egy elköteleződést. A házasság világnapja alkalom arra, hogy köszönetet mondjunk az életért, minden házaspárért és családért: az ő példájuk, életük bizonyítéka adjon bátorítást az új nemzedéknek, a fiataloknak arra, hogy merjenek elköteleződni, és vállalják ezt az isteni küldetést” – mondta a főpásztor, majd az Úr áldását kérte minden házaspárra.

Ezt követően Detre János evangélikus lelkész tartott a házasság intézményét több szempontból bemutató előadást. Beszélt a házasság fogalmáról, értékéről történelmi korokon átívelve. A hangsúlyok eltolódásáról, amelynek során a belső értékrend helyett a külsőségek válnak fontossá, példaként az esküvőszervezés iparággá válását említette.

A lelkész kiemelte: a házasság nem magánügy, mivel a felek a családi renden kívül a társadalmi rend és az egyházi rend tagjai is. Ennek köszönhetően pedig egymásra is hatással vannak, ezért kell jó egyházi közösségeket kialakítani, melyeknek minden tagja feladatot vállal, és egymást segítik át a nehézségeken.

Felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy a házasságban, a családban nem szerepeket játszanak a felek, ahogy ezt a szociológia és a pszichológia sokszor említi. A házasok élethivatást töltenek be egy életre szólóan vállalt szeretetközösségben.

Az ünnepségen elhangzott Radnóti Miklós Tétova óda című verse; köszöntötték és megáldották a jubiláló házaspárokat. A program szeretetvendégséggel zárult.

További egyházmegyei beszámolókat itt olvashatnak.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!