Meglepő karácsony – váratlan öröm – Az LVSZ karácsonyi üzenete – 2020

Meglepő karácsony – váratlan öröm – Az LVSZ karácsonyi üzenete – 2020

Share this content.

Forrás: LWI, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
„...és megszülte elsőszülött fiát. Bepólyálta, és a jászolba fektette, mivel a szálláson nem volt számukra hely." (Lk 2,7)

Kedves barátaink, testvéreink Krisztusban! 

Újra összegyülekezünk, hogy Jézus születését megünnepeljük és a már ismert bibliai verseket halljuk, amelyek a betlehemi istállóban való megszületéséről szólnak. 

Az idei év karácsonyára azonban azzal a fájdalmas tudattal készülődünk, hogy ez az ünnep nem a már megszokott módon fog zajlani, mivel nem fogunk tudni számunkra kedves és szeretett emberekkel találkozni és nem vagyunk abban a helyzetben, hogy templomainkban imádkozzunk vagy tradicionális karácsonyi énekeket énekeljünk.

2020 elején szokatlan, még soha jelen nem lévő kihívással kellett szembesülnünk, amelyeket a koronavírus-járvány hozott magával. Félelemmel és rettegéssel figyeltük, hogy egyik országból a másikba hogyan terjedt a betegség, és - ami a legfájóbb – százezrek életét követelte.

Sok drámai változásra kellett átállnunk, amelyek korlátozásokat hoztak magukkal, amelyekkel a kormányok és közösségek a lakosságukat védelmezik és a vírus elterjedését akarják megállítani.

De a sok, szolidaritásról és támogatásról szóló híradás bátorított is bennünket, hiszen egyházaink azok mellé álltak, akiket a leginkább érintettek a lezárások rendelkezései és azok mellé is, akik elveszítették bevételi forrásaikat vagy akik ezekben az időkben elzárva, magányosan és külső segítség nélkül voltak kénytelenek élni. Inspirálóak voltak az innovatív utakról szóló elbeszélések, az, hogyan találtak az egyházak új kapcsolatokat az emberek között, hogy istentiszteleteket tarthassanak, a másik ember felé szolgáljanak és bizonyságot tegyenek az evangélium hirdetésével.

De sokak számára, akik arra készülnek, hogy Jézust az otthonukba és a szívükbe fogadják, az öröm és az ünnep hagyományos ideje továbbra is a bizonytalanság ideje lesz, telítve a jövőért való aggodalommal.

Ha azonban az ismert bibliai verseket olvassuk, el tudjuk képzelni, hogy Mária és József hasonló félelmekkel viseltettek önmaguk és a gyermekük jövője miatt. Egy istállóban való születés, messze a szeretteiktől, körbevéve állatokkal és egy szalmával bélelt jászollal gyermekbölcső gyanánt biztosan nem az volt, amit gyermekük születési helyeként elképzeltek. A Máté evangéliumából tudjuk, hogy az Egyiptomba való menekülésükkor is félelem és bizonytalanság vette őket körül.

De tudjuk, hogy ennek a gyermeknek a születése – aki a jászolban feküdt és a szerény pásztorok ünnepelték érkezését – új reménységet és új fényt hozott a sötét világba, és fog hozni ma is. Születésének váratlan, a nem tervezett, kaotikus körülményei ellenére tudjuk, hogy ez a kis fiú a Messiás, Isten Fia és a békesség fejedelme, aki mindenkinek, aki hisz őbenne, újéletet ajándékoz.

Ezért Máriaként és Józsefként bízhatunk a jövendölésben mi is. Újra Isten világba való érkezésének történetéről hallhatunk, hogy fényt, életet és reménységet hozzon, minden olyan nehézség közepette, amivel újra és újra találkozunk.

Találjatok új reménységre, amikor az evangélium bizakodó szavait halljátok és új utakat fedeztek fel, amit a helyzettől függően az idei karácsonyi ünnep online vagy személyes módon való ünneplése enged.

Világítson a fény az életünkben és minden ember életének sötétségében, ahogyan az az első karácsonyi éjjelen is ragyogott a pásztoroknak, akiket az angyalok megleptek. Hozzon a Betlehemben született gyermek, a mennyei üzenet, számotokra és családjaitok számára ebben a karácsonyi időszakban is váratlan örömöt.

Boldog és áldott karácsonyi ünnepet kívánok mindannyiótoknak!

Panti Filibus Musa, a Lutheránus Világszövetség elnöke

Mariangel és gyermeke Atina, Guyana egyik bennszülött törzsének tagjai. A helyi tradicionális ékszereket viselik. Tagjai a Guyanai Evangélikus-Lutheránus Egyháznak, akik a Surinamni Evangélikus-Lutheránus Egyházzal közösen készítették az idei év karácsonyi üdvözletét.

Fotó: Cleveland Bradford/Eclipse Digitalphoto Studio

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!