Megnyílt Martinecz Márk kiállítása a fasori gyülekezetben

Megnyílt Martinecz Márk kiállítása a fasori gyülekezetben

Share this content.

Videó: Győri András Timótheus
Budapest – Martinecz Márk fiatal képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakának végzős hallgatója. Képei először láthatók egyetemi kereteken kívül, külső helyszínen, a Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség gyülekezeti termében. A kiállítást 2019. február 27-én nyitották meg.

Martinecz Márk kivételes érzékenységgel variálja a különböző grafikai, festészeti technikákat, eredeti képépítési megoldásai figyelemre méltók. Nagyrészt kis méretű, finom, papíralapú munkákat készít, s a formavilága láttán eszünkbe juthat Paul Klee vagy akár Vajda Lajos is. A lényegre törekszik, arra, hogy a képeken ne legyenek felesleges vonalak; egyszerű, letisztult művészi eszközökkel ragadja meg a tárgyak, helyszínek részleteit. Témáit saját mindennapi környezetében találja meg, tudja jól, hogy a „mit rajzoljunk?” kérdés teljesen mellékes a „hogyan?”-hoz képest. A legtöbb időt a műteremben és a fasori református gyülekezetben, a templomban tölti, ezek a helyszínek a képek szempontjából is meghatározók. Márk szorgalmasan, csendben, alázattal, Istenre figyelve alkot. A Budapest-Fasori Református Egyházközség tagja, így ez a kiállítás többek közt a két „Fasor” közti jó kapcsolatról is árulkodik.

A kiállítás kurátora a fasori presbiter, Peternák Anna. A megnyitón a vendégeket Aradi György evangélikus lelkész köszöntötte, a kiállítást pedig Édes Gábor református lelkipásztor nyitotta meg. Zongorán közreműködött Szabó Ferenc János.

A kiállítás finisszázsa április 28-án lesz. A tárlat 2019. április 30-ig hivatali időben (hétfőtől péntekig 9 és 13 óra között) tekinthető meg, valamint a Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség gyülekezeti termében tartott alkalmain, programjain, továbbá előzetes bejelentkezés alapján is látogatható.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!