Megrendezték a fiatal kutatók és doktoranduszok VII. nemzetközi teológuskonferenciáját

Megrendezték a fiatal kutatók és doktoranduszok VII. nemzetközi teológuskonferenciáját

Share this content.

Szöveg: Földvári Katalin
Pécs – A Doktoranduszok Országos Szövetsége Hittudományi Osztályának éves rendes nemzetközi konferenciáját 2017. február 10. és 12. között rendezték meg. Az idei év helyszínét a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola biztosította. A három napos program során közel hatvan előadás hangzott el. Az előadóknak lehetőségük nyílt bemutatni témájukat és így tudományos diszkussziót folytathattak kutatási programjukról.

A konferencia megnyitója során a megjelenteket először a Hittudományi Osztály elnöke, Kiss Gábor köszöntötte, majd dr. Cseporán Zsolt, a DOSZ elnökségének tagja mondta el üdvözlő szavait, ezt követően pedig dr. Udvardy György pécsi megyéspüspök és Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita beszédei hangzottak el. A tudományos szimpózium számos védnöki tisztségét több magyarországi és határon túli egyházi és egyetemi vezető vállalta el. A rendezvény plenáris ülésén nyitóelőadást tartott dr. Wilhelm Rees (Innsbruck) professzor és dr. Görföl Tibor (Pécs), akik a 21. század kihívásaira igyekeztek reflektálni, gyakorlati és szisztematikus teológiai szempontból egyaránt.

A konferencia második napján került sor az egyéni előadások megtartására. A Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola kilenc párhuzamos helyszínén összesen 56 előadás hangzott el: két egyháztörténeti, gyakorlati teológiai, szentírástudományi, szisztematikus teológiai, egyházjogi, vallásfilozófiai, morálteológiai és liturgikus szekcióban. Minden műhelyt az adott diszciplína egy-egy kiemelkedő szaktekintélye vezette, így az előadók értékes impulzusokat kaphattak munkájuk további folytatása számára.

A rendezvény vendégei a magyar felsőoktatási intézmények mellett még Spanyolország, Belgium, Németország, Ausztria, Szlovákia, Lengyelország, Románia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia egyetemeiről érkeztek.

A konferencia megnyitója során Kiss Gábor osztályelnök hangsúlyozta, hogy helytelen lenne a megrendezett konferenciára a közös munka lezárásaként tekinteni, hiszen a rendezvény sokkal inkább azt a célt szolgálja, hogy egyetemi, felekezeti és országhatárokon átívelő módon folytatódhasson tovább az a tudományos kutatói munka, melynek végső célja a hit misztériumának mind tökéletesebb megértése.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!