Megszépült a nagybörzsönyi evangélikus templom

Megszépült a nagybörzsönyi evangélikus templom

Share this content.

Szöveg: evangelikus.hu
Nagybörzsöny – 2018. szeptember 16. és 2018. október 27-e között a nagybörzsönyi templom teljes külső felújításon esett át, amely magába foglalta a toronysisak teljes cseréjét, a tető hibáinak kijavítását, valamint a torony és a falak vakolatainak teljes javítását, részben cseréjét. A gyülekezet 2019. április 7-én dr. Fabiny Tamás püspök szolgálatával ad hálát az elvégzett felújításért.

„A toronysisak cseréjére azért volt szükség, mert a szerkezete javíthatatlanul tönkrement. A bádogozás elkorrodálódott, és az alatta levő – a második világháború után nem megfelelő módon javított – gerendaszerkezet teljesen elkorhadt, a tornyon lévő kereszt tartógerendája pedig megégett a napsütéstől” – írta az elvégzett munkákról szerkesztőségünknek küldött beszámolójában a gyülekezet lelkésze, Szabó Bertalan Péter

„A torony teljes gerendaszerkezetét kicseréltettük, új lécborítást kapott, a fentieket a megfelelő tűzálló anyagokkal és a korhadás, illetve rovarok elleni védelemmel is ellátták. A megfelelő szigetelés után pedig vadonatúj „Rheinzink” lemezborítást kapott a műemlékvédelmi előírásoknak megfelelően. Ezalatt a tető korából (1852-ben szentelték fel a templomot) fakadó hibák kijavításával is foglalkozott néhány szakember. Miután a toronnyal és a tetővel végeztek, sor került a külső vakolat hibáinak javítására. A torony vakolatát számos helyen teljesen cserélni kellett, és a falakon több helyen leverték a már túl gyenge vakolatot. Az említett helyeken új vakolat került a falakra. Mivel az 1970-es években történt utolsó felújításkor a templomot kívülről kőporos vakolattal látták el, ezért a javítást egy teljes simított vakolatburkolat felvitele követte, továbbá a templomot teljesen körbefestették fehér színűre, ahogyan eredetileg kinézett. A templom ma már teljesen megújult formában várja a gyülekezet tagjait és a falunkba érkező látogatókat. A teljes felújítás 47 245 291 forintba, vagyis mai árfolyamon mintegy 149 510 euróba került" – adta hírül a lelkész.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!