Megtartó hűség – Kezdődik a házasság hete

Megtartó hűség – Kezdődik a házasság hete

Share this content.

Szöveg és fotó: Galambos Ádám
Budapest – 2015. február nyolcadika és tizenötödike között kerül megrendezésre Magyarországon a házasság hete. A szervezők fő célkitűzése, hogy pozitív példákkal segítsék a házasságra készülőket a felkészülésben, a közös értékek megtalálásában, ugyanakkor megerősítést is adjanak azok számára, akik már a házasság örömét élik. A kezdeményezés programjainak fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

Minden olyan kezdeményezés, mely a család fontosságára, a megtartó értékek bemutatására szolgál példa. A házasság hete évenként országosan megrendezésre kerülő rendezvénysorozat immáron nyolcadik éve hirdeti, hogy a házasság nem ódivatú, hanem a családot és a társadalmat erősítő érték.

Így érthető az a megközelítés, melyet a kezdeményezés magyarországi vezetője, a Harmat Kiadó igazgatója, dr. Herjeczki Kornél mondott: „Kezdeményezésünk egyszerre alulról és felülről építkezik. Alulról, mint civil kezdeményezés, mely egyre több szervezetet és felekezetet szólít meg és felülről, mert valljuk, hogy a házasság Istentől megáldott érték tud lenni.” A kiadóigazgató beszédében kitért arra is, hogy a 2014. évi statisztika alapján Magyarországon - az elmúlt tíz évtől eltérően - nem csökkent, hanem 3,9 százalékkal nőtt a házasságok száma.

  

„Az elmúlt években egyre inkább az az örömteli változás tapasztalható, hogy a házaspárok, ha problémájuk van, mernek segítséget kérni” – fogalmazott Mihalec Gábor család- és párterapeuta, aki beszédében kiemelte, hogy a házassági felkészítő előadások, könyvek és tréningek mérhetően jó hatással vannak a házasságra. A szakember kitért arra, hogy praxisa alatt leginkább azzal találkozott, hogy a házastársaknak a határszabási problémájuk és a konfliktuskezeléssel kapcsolatos nehézségeik okozzák a legnagyobb kihívást. 
„Nem elegendő az, ha egy kapcsolatban benne vagyunk, hanem működtetni is kell. Ez elhatározást és munkát feltételez, azaz elköteleződést, annak felismerését, hogy én magam tudok a kapcsolatom alakítója lenni” - mondta. Mihalec Gábor a házasság hete programsorozattal kapcsolatban kiemelte, hogy ebben a kezdeményezésben koncentrált figyelem jut arra, mennyi mindent megtehetünk azért, hogy a kapcsolatunk jó legyen.

A megtartó hűség és az ideiglenesség kérdéséről beszélt Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottságának elnöke, aki leszögezte, hogy „a társadalom a házasságból nő ki.” A püspök a megtartó hűség szépségeit és erejét bemutatva XVI. Benedek pápa mondatát idézte: „A szeretet az idő múlásával hűséggé változik.” Bíró László ugyanakkor kiemelte, hogy Ferenc pápa felhívta a figyelmet arra, hogy az ideiglenesség társadalmában élünk. „Az ideiglenességet támogatja az öröm téves felfogása, de éppen ennek mond ellent a házasság - a találkozás és a kapcsolatok megbecsülése által.”

Jézus szőlőtő példázata alapján mutatott rá a hűség értékére Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke. A közösségben maradás, a kapcsolat megbecsülése, annak értékének felfedezése adja emberi kapcsolatainkban, különösen is házasságban a gyümölcsöt.
„A legnagyobb párkapcsolati érték, ha a mai világi ideológiával szembeszállva felismerjük, hogy ha a hűséget megtartjuk, akkor a hűség is megtart minket. Ezért is fontos, hogy ne mulandó örömöket keressünk, hanem fedezzük fel a másikban azokat az ízeket, finomságokat, melyek a valódi gyümölcsből erednek.”

A Házasság Hete programsorozat 2015-ös „házaspár arcai” Tomka János főiskolai tanár és Tomkáné Zsáry Anikó építészmérnök saját példájukon keresztül mutattak rá a házasság megtartó erejére.
Tomkáné Zsáry Anikó beszédében kiemelte, hogy „a házasság az a biztos emberi kapcsolat, melyben igazán ki lehet teljesedni.”
Arra a kérdésre, hogy mit jelent a házasság Tomka János leszögezte, hogy „leginkább a különbségek ellenére történő önzetlen elfogadást, a viszonzott szerelem megélését és a biztonságot.”
Tomkáné Zsáry Anikó kiemelte, hogy „nincs nagyobb öröm annál a felismerésnél, hogy gyakorlatilag egyek vagyunk. A kölcsönös és kizárólagos elköteleződés olyan bizalmat alakított ki közöttünk, mely a nehézségekben, az ellentétek között is megtart és erősít minket.”

  

Az összejövetel moderátora, Novotny Zoltán sportriporter, a Protestáns Újságírók Szövetségének elnöke hangsúlyozta, hogy „a házasság hete olyan keresztény kezdeményezés, mely felhívja a figyelmet arra, hogy minden kapcsolat kulcsa az, hogy tudjuk: mikor kell a másikhoz közel és mikor kell távol lennünk.”

A házasság hete központi programjai:

A további, országszerte szervezett programok listája is megtekinthető, melyek között helyszín és időpont szerint is kereshet!

2015. 2. 8. Nyitó istentisztelet – Helyszín: Budapest-Fasori református templom, időpont: 10.00

2015. 2. 9. Maradjunk együtt! Kapcsolati krízisek és leküzdésük – Helyszín: Aranytíz Kultúrház, időpont: 18.00

2015. 2. 10. Kapcsolatépítő konfliktuskezelés a házasságban – Helyszín: TIT Stúdió, időpont: 18.00

2015. 2. 11. Arcok álarcok nélkül - pódiumbeszélgetés a házasság hete idei és korábbi arcaival – Helyszín: ELTE ÁJK, Aula Magna, időpont: 18.00

2015. 2. 12. Családbarát szemlélet, munka-magánélet egyensúly – Helyszín: Magyar Tudományos Akadémia, időpont: 10.00

2015. 2. 13. A Fogadom című film beszélgetéssel egybekötött vetítése – Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház, időpont: 18.00

2015. 2. 14. Koncerttel egybekötött istentisztelet – Helyszín: Deák téri evangélikus templom, időpont: 18.00

2015. 2. 15. Záró szentmise – Helyszín: Jézus Szíve plébániatemplom, időpont: 18.00

 
Címkék: Házasság hete -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!