Valódi otthon a hegyek lábánál – Megújul a piliscsabai Béthel

Valódi otthon a hegyek lábánál – Megújul a piliscsabai Béthel

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, fotó: Kiss Tamás
A Pilis egyik kilátóval ékesített hegycsúcsának lábánál található az evangélikus egyház egyik méltán népszerű közösségi központja. A Béthel Evangélikus Missziói Otthon sok évtizedes múltra tekint vissza, és ha Kézdy Péter lelkésztől függ, akkor ígéretes jövő is áll előtte.

A tizenkét évvel ezelőtt alakult, a Béthel területén működő piliscsabai gyülekezet lelkésze néhány hónappal ezelőtt vette át az otthon vezetését, és egyik fontos céljának tekinti, hogy egész éven át élettel töltse meg a főváros tőszomszédságában, ősfás területen fekvő, remek adottságokkal bíró intézményt. Szeretné, hogy egyházunk minél több csoportjának minél többféle programja otthonra találjon a Béthelben.

A gyülekezet élete ezer szálon kötődik az otthonhoz, így az ott is, itt is félállásban dolgozó lelkésznek munkatársaival együtt reménység szerint sikerül majd eredményesen működtetnie az intézményt. Az otthon éves bevételeinek egyharmadát a fenntartó, a Magyarországi Evangélikus Egyház biztosítja, a többit a működésből kell kitermelni. Ez jelenleg nem megy könnyen, hiszen a Béthelbe lépő vendég úgy érezheti magát, mintha megállt volna az idő. Őszintén be kell vallani, hogy a missziói otthon kínálta nívó jelenleg némileg elmarad a hazai vendéglátásban ma már általánosnak mondható, magas színvonaltól. A szobák persze tiszták, a természeti környezet pazar, ugyanakkor az évtizedek áldozatos munkájával szinte a semmiből létrehozott intézményre bőven ráférne az általános korszerűsítés – vagy sokkal inkább a fejlesztés.

A felújításhoz természetesen forrásra van szükség, amelyet akár – az egyháztól remélt fejlesztési támogatás mellett – pályázatokból is biztosítani lehet. Ehhez mindenekelőtt el kell végezni a legszükségesebb karbantartási munkálatokat – mondja Kézdy Péter. Ez a folyamat egyébként már elindult, már ezen a télen úgy korszerűsítették az elektromos hálózatot, hogy mindenben megfeleljen az előírásoknak.

A visszajáró vendégek a puritán körülmények ellenére főként az otthon barátságos hangulata miatt szeretik a Béthelt – állítja Kézdy Péter. Hétköznapokon még bőven van hely, de a hétvégék iránt is érdemes érdeklődni. A hétköznapok alkalmasak lehetnek céges tréningek, osztálykirándulások vagy éppen egyházi intézmények munkatársainak szervezett képzések lebonyolítására.

Az otthon adottságai rendkívül jók: közel van Budapesthez, vonattal, busszal is kiválóan megközelíthető. A főváros közelsége ellenére a vendégek csendes környezetben, Piliscsaba klotildligeti részének hegyekkel, erdőkkel körülvett területén tölthetik el szabad idejüket. Kirándulásokat lehet szervezni a Pilistetőre, a Leány- és a Legény-barlangba, a Jági-tó tanösvényhez, és nyáron meg lehet mártózni a közeli dorogi Palatinus-tó kristálytiszta vizében.

A Béthel-otthonban jelenleg összesen kilencven szálláshely, két nagy előadóterem, fedett szabadtéri előadó és több kisebb terem áll a vendégek rendelkezésére, tavasztól pedig tervezik egy igényes családi apartman kialakítását is. Adottságai alkalmassá teszik nagy létszámú táborok, konferenciák szervezésére, de egy-, két- és háromágyas szobáival és hatalmas kertjével kiválóan alkalmas az elcsendesedésre, lelkigyakorlatok tartására is.

A lelkész és munkatársai szeretnének minél rugalmasabbak lenni, a csoportokat vendégszeretettel fogadni, igényeiket figyelembe venni. A tervek között szerepel gyermekbarátabbá tenni az otthont, egyebek mellett egy új játszótér építésével. Továbbá együttműködni a piliscsabai Fébé Evangélikus Szeretetszolgálattal, amely egyházunkban egyedülálló szolgálatot végez: közel száz megváltozott munkaképességű, sérült, nehéz egzisztenciális helyzetben lévő embernek ad munkát. Biokertészetük kialakítását a Greenpeace segítette. A Fébé kertészeivel idén tavasszal életet lehelnek a Béthel ma még romos zöldségeskertjébe és fóliasátrába, ahonnan egészséges bioélelmiszerek kerülhetnek majd az otthon vendégeinek asztalára. Jó lenne, ha egyházunkban a Fébé mintát teremtene hasonló intézmények létesítésére.

2018-ban általános tisztújítás lesz egyházunkban. Az újonnan alakult presbitériumok csendeshétvégéken készülhetnének szolgálatukra Piliscsabán – javasolja búcsúzóul Kézdy Péter lelkész.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 83. évfolyam, 12. számában jelent meg 2018. január 14-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!