A múlt pompája a jelenben – Megújul a szentetornyai evangélikus templom

A múlt pompája a jelenben – Megújul a szentetornyai evangélikus templom

Share this content.

Forrás: oroscafe.hu, szöveg: Gál Diána Babett
Szentetornya – Felújítják a szentetornyai evangélikus templomot. A munkálatok már elkezdődtek, a rekonstrukció költségét pályázati forrásból fedezik.

A szentetornyai templom külső javítására nyújtottak be pályázatot tavaly ősszel. A munkálatok júliusban el is kezdődtek, és várhatóan október végéig fognak tartani.

Antal László, a szentetornyai választókörzet önkormányzati képviselője elmondta, a városrész életében minden esemény nagyon fontos, a templomfelújítás is egy ilyen alkalom. „Örülök, hogy a templom mellett a parókiát is sikerült felújítani nemcsak az egyház, hanem az önkormányzat segítségével. A ház jelenleg közösségi épületként működik” – mondta a képviselő.

A pályázat benyújtásakor az evangélikus egyház felügyelője Németh Béla volt, aki hangsúlyozta, egy EFOP-os pályázatnak köszönhetően 14 millió 800 ezer forintból újul meg a szentetornyai evangélikus templom külseje. „Azonban nemcsak a templom, hanem a körülötte lévő terület is megújul, ahol például júniusban László-nap alkalmával szoktunk ünnepelni. Ez egy komoly rehabilitáció, melyet abban a reményben valósítunk meg, hogy az itt élők még jobban szeressék a környéket és az itt rendezett közösségi eseményeket” – fogalmazott Németh Béla.

Bartók László, az Oros-Ház Kft. ügyvezetője elmondta, a múlt év őszén jelent meg az egyház erre vonatkozó pályázata, melyet a cége nyert meg. „Ez év július végén kezdtünk bele a munkába, és október végén tervezzük befejezni. Ez egy nyolcvanhét éves épület, melynek homlokzatához az építése óta nem nyúltak. Első lépésként a vakolat nagy részét le kellett verni, majd speciális anyagokkal javítani” – tájékoztatott az ügyvezető, hozzátéve, hogy a vakolat és a díszítések mély alapozást kapnak, egy simító vakolatot, majd festést – természetesen az eljárás a felülettől függően változik.

A templomot eredeti állapotára állítják vissza, egy dísszel sem lesz rajta több vagy kevesebb. Úgy fog pompázni, mint hajdan, amikor 1931-ben megépítették.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!