„Megújuljanak tagjaim” – Szarvason találkoztak a békési evangélikus egyházmegyék a reformációi jubileum nyitányára

„Megújuljanak tagjaim” – Szarvason találkoztak a békési evangélikus egyházmegyék a reformációi jubileum nyitányára

Share this content.

Szöveg: evangelikus.hu, fotó: Facebook.com/otemplom
Szarvas – „Engedd, hogy vidámságot és örömöt halljak, és megújuljanak tagjaim...” – az 51. zsoltár 10. verse adta a mottóját és vezérfonalát a 2016. október 30-án Szarvason megrendezett Békés megyei evangélikusok találkozójának.

A résztvevők már reggel kilenc órakor gyülekeztek az Ótemplomban és közösen énekeltek addig, amíg mindenki meg nem érkezett a helyszínre.

Tíz órakor aztán jubileumi úrvacsorás istentiszteletre került sor a reformáció 500. évfordulójának megnyitásaként. Az alkalmon a liturgiában a békési egyházmegyék lelkészei szolgáltak, igét hirdetett Kondor Péter esperes.

Amíg a felnőttek a templomban imádkoztak, addig a gyerekeknek az Ótemplomi Szeretetszolgálat nagytermében interaktív gyermek-istentiszteletet tartottak, Lázárné Skorka Katalin szolgálatával.

Az egész napos evangélikus alkalmat külön köszöntötte Orbán Viktor miniszterelnök is. Levelében azt írta: „régi igazság, hogy aki nemcsak ismeri, de tiszteli is ősei hagyományait, az biztosabb lábakon áll a mindennapok viharaiban, sőt erre az alapra építheti gyermekei, unokái jövőjét is. Ezért mindig nagy örömmel tölt el, amikor összetartó közösségekről, múltjukra büszke gyülekezetekről hallok”.

Ezután méltatta Luther Márton fél évezreddel ezelőtt véghezvitt tettét: „A reformáció jubileumi évfordulójára készülve érdemes és hasznos fölidéznünk, hogy fél évezreddel ezelőtt az európai kultúra megújulása egyetlen ember példamutató, bátor és hitvalló tettével kezdődött el. A reformátorok a hittételekkel együtt nemcsak a tisztességes gazdaság, a hivatástudat és a nemzetekben gondolkodó Európa alapjait fektették le, de ránk hagyták a polgári kezdeményezőkészség helyes formáját is, amely a fő dolgokban mindig az egységre, a mellékesekben a szabadságra, mindenekben pedig a szeretetre törekszik.”

A miniszterelnök sajnálta, hogy személyesen nem lehetett jelen az alkalmon, de emelkedett ünneplést és örömökben gazdag egyházmegyei találkozót kívánt a békési evangélikusoknak.

A köszöntések és a bőséges ebéd után a Granárium Könnyűzenei Fesztivál keretében ifjúsági zenekarok bemutatkozása következett, amelynek házigazdája Horváth Z. Olivér lelkész volt.

Ezzel párhuzamosan a SZIE GAEK Tessedik Campus épületében előadások zajlottak. Levente Péter és Döbrentey Ildikó lelki derű gyakorlata a Minek a házasság? Minek a család? Minek a nemzet? címmel Lázár Zsolt vezetésével beszélgettek, és az alkalom után közös köteteiket is dedikálták.

Egy másik fórumbeszélgetésen Radosné Lengyel Anna vezetésével Buda Annamária diakónai osztályvezető, Kondor Péter esperes, Lázárné Skorka Katalin lelkész és Ribár János nyugalmazott esperes részvételével az alábbi kérdést járták körül: Segíthet-e a múlt az egyház megújulásában?

A Palinta Társulat Vidáman él, ugrál és szökdécsel című interaktív családi programja Luther Márton életéről szólt.

A Tessedik Múzeumban eközben az Alföld Quartett koncertje szólt Mendelssohn: a-moll vonósnégyes op. 13. művét Hoffmann Ágnes (hegedű), Szomorné Budai Mariann (hegedű), Molnár János (brácsa), Szomor István (cselló) adták elő, Ördög Endre evangélikus lelkész moderálta az alkalmat.

Az egész nap folyamán a lehetőségek piacán folyamatosan ismerkedhettek az egyházmegye munkájával az érdeklődők.

Délután az Ótemplomban sor került a Luther rajzverseny eredményhirdetésére és a Granárium Zenei Fesztivál eredményeit is nyilvánosságra hozták.

A nap végén a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola tehetségműhelyének diákjai Luther Márton életét és munkásságát elevenítették fel, a reformáció 500. jubileuma alkalmából.

Ezután igét hirdetett és úti áldás osztott Lázár Zsolt esperes.

A különvonat indulásáig az evangélikusok lelkesen énekeltek a vasúti pályaudvaron.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!