A megváltás nem bocsátható áruba! – Monica Melanchthon előadása az LVSZ nagygyűlésén

A megváltás nem bocsátható áruba! – Monica Melanchthon előadása az LVSZ nagygyűlésén

Share this content.

Forrás: LWI, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Windhoek – A mammon imádása a világot hatalmában tartja és ez csak egy része egy még nagyobb blaszfémiának (istenkáromlás – a szerk.), amellyel társadalmunk gyakorlatilag minden alapelvét a konzumgondolokodás oltárán feláldozza” – gyakorolt kritikát dr. Monica Jyotsana Melanchthon, az Indiai Adhra Evangélikus-Lutheránus Egyház lelkésznője május 12-én tartott előadásában, amelynek címe „A megváltás – nem bocsátható áruba” volt. A Lutheránus Világszövetség jelenleg a namíbiai Windhoekben tartja 12. nagygyűlését.

„Mivel a piac filozófiájának van egy kvázi vallási karaktere, – így Melanchthon – ezért minden etikai és szociális érték alá van vetve a piaci versengés szigorú, merev szabályainak”.

Az indiai teológus óva intett a tévés evangelizátoroktól, akik a megváltást, a gyógyulást és a jólétet árulják. Számára ez nem más „mint az igazi keresztény teológia meghamisítása, csak azért, hogy pénzt keressenek”. Melanchthon kritikával illette az egyházakat is azért, mert „a nagyvállalatokhoz hasonló stratégiákat használnak azért, hogy különleges vallási irányultságukat, mint egy márkát vagy terméket eladják”.

„Van egy olyan trend is, amely szerint a kereszténységet ugyanazzal a metódussal árulják, amely már a mosóporok és a dezodorok eladásánál is sikeres volt.”

Az emberek védelemre való vágyának kihasználása

Melanchthon, aki professzorként Ausztráliában dolgozik, a továbbiakban utalt arra, hogy „az erőszak és a vérontás a világban gyakorta annak az oka, hogy minden vallásban vannak fanatikusok, akik azt állítják, hogy csak ők képesek az emberiséget megváltani”. „A gazdagság és a hatalom iránti vágy kéz a kézben dolgozik együtt, hogy a védelemre szoruló embereket kizsákmányolja. Ők pedig a szegénység, a szisztematikus elnyomás, a konfliktusok és az erőszak hálójában vergődnek.”

Ezzel szemben Melanchthon úgy látja, hogy bár „a megváltás teológiája az igazságtalanságok és a sérülések fájdalmas tapasztalatából ered, de mégis kétségbeesett vágyat eredményez az egyetlen iránt, aki elesettségünkből megválthat”. Ha a megváltást így értelmezzünk, akkor az „egy adomány, amelyet csak az emberek számára ajándékozta, függetlenül nemüktől, osztályuktól, rasszuktól, szexuális orientációjuktól vagy vallásuktól, mivel nincsen meg a képességünk arra, hogy önmagunkat megváltsuk.”

Danielle Dokman lelkésznő, a Suriname-i Evangélikus Lutheránus Egyházból és Eva Hadem A Középnémet Evangélikus Egyházból röviden reagáltak a főelőadás felvetéseire.

„A megváltás - nem bocsátható áruba” a nagygyűlés egyik altémája, amely csatlakozik a főtémához a „Megváltva Isten kegyelme által”-hoz.

„A gazdaság és a pénz a mai világ fő mozgatói” – magyarázta Anne Burghardt, az ökumenikus kapcsolatok titkára és hozzátette: „Remélem, hogy a tagegyházaink tanácskoznak majd arról, hogyan tudunk ezzel szembemenni és hogyan lehet Isten üzenetét a feltétel nélküli szeretetről az emberekhez jobban és hatékonyabban eljuttatni.”

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!