Megvan a lundi kereszt új helye!

Megvan a lundi kereszt új helye!

Share this content.

Forrás: LWI, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Genf – A 2016 októberében Lundban (Svédország) megrendezett, közös ökumenikus reformációi ünnepségre El Salvadorban készített keresztet 2018. január 18-án állandó helyre fogják elhelyezni, mégpedig a svájci Genfben lévő Ökumenikus Centrum kápolnájába. Az átadás egyben szimbolikus is, hiszen a keresztények egységéért rendezett imahét előtt kerül méltó helyére a kereszt.

2016. október 31-én a Lutheránus Világszövetség elnöke és főtitkára I. Ferenc pápával vezette együtt a lundi dómban azt az ökumenikus istentiszteletet, amelyet a reformáció 500. évfordulójára emlékezve tartottak evangélikusok és katolikusok. Ez az istentisztelet máig mérföldkőnek számít a két egyház közötti kapcsolatokban, de az ökumenikus mozgalom szempontjából is különleges jeletőséggel bír.

Erre az istentiszteletre az El Salvadorból származó evangélikus művész, Christian Chavarria Ayala készített egy keresztet. Az országra jellemző élénk, bolgoságot tükröző stílus Jézus keresztjét ábrázolja, amelyen ő egy közös asztalnál kenyeret és bort oszt szét a világ minden tájáról érkező emberek között. Látható egy keresztelőmedence is, valamint egy szőlőhegy, utalva a János evangéliuma 15,4-5-re: „Ahogyan a szőlővessző nem teremhet gyümölcsöt magától, ha nem marad a szőlőtőn, úgy ti sem, ha nem maradtok énbennem. Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők...” Ez a bibliai idézet volt az istentisztelet egyik idézett liturgiai eleme is.

2018. január 18-án az Ökumenikus Centrumnak való átadásakor a katolikus egyház részéről Kurt Koch bíboros lesz jelen, a Lutheránus Világszövetséget Martin Junge főtitkár képviseli majd, az Egyházak Világtanácsától pedig dr. Olav Fykse Tveit főtitkár fogadja az ajándékot.

A tervek szerint Koch bíboros és dr. Kaisamari Hintikka közösen fognak prédikálni.

„Hálából azért, hogy a reformáció ötszáz éves jubileumára 2016-ban együtt emlékezhettünk Lundban, most átadjuk a genfi Ökumenikus Centrum kápolnájának ezt a keresztet. Legyen ez közös reménységünk jele, hogy le tudtuk küzdeni a keletkezett konfliktusokat, és közös jövőnk felé tudjunk fordulni” mondta az LVSZ főtitkára, Martin Junge.

Az istentisztelet 2018. január 18-án helyi idő szerint 8.30-kor kezdődik majd, melyet az LVSZ Facebook-oldalán lehet majd nyomon követni: www.facebook.com/lutheranworld

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!