Méltó utódnak lenni

Méltó utódnak lenni

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Szemerei János
Szemerei János evangélikus püspök gondolatai.

Hatalmas megtiszteltetésként élem meg, hogy az evangélikus egyházban lelkészként és püspökként szolgálatot végezhetek.

Magyarországon evangélikus eleinknek nagyon nehéz és küzdelmes történelmük volt. A hatalom már az 1600-as évek végére teljesen ellehetetlenítette hitéletüket. Templomaikat elvették, lel-készeiket elűzték, a protestáns hitéletet betiltották. Isten csodája és őseinknek az evangélium iránti elkötelezett hite, áldozata és elkötelezettsége nélkül már régen eltűnt volna hazánkból az evangélikus felekezet.

Az utóbbi években érdeklődésem a családkutatás felé fordult. A kutatás során rendkívül sok érdekes adat került elő a mélyből. Megtudtam például, hogy tizenharmadik generációs ősapám, Szemerey Péter birtokszomszédként részt vett a dunántúli evangélikusok nagy patrónusának, Nádasdy Tamásnak a nádori beiktatásán, és hogy a család ezen ága a hazai reformáció kezdetétől evangélikus. Német felmenőim már Magyarországra is az evangélikusokat ért üldözések miatt menekültek, mint ahogy családunk anyai ágán a felvidéki szlovák ősök is a szabad vallásgyakorlat reményében költöztek le az Alföldre.

Minden képzeletemet felülmúlta, hogy egyik ősömről, Várady Andrásról az derült ki, hogy Gyúrón százkilencven évvel előttem ugyanúgy a közösség szolgálatában állt. Ennél már csak az lepett meg még jobban, hogy a dunántúli püspökök névsorából jól ismert elődömről, az éppen négyszáz éve, 1620-ban püspökké választott Zvonarics Mihályról tudtam meg, hogy tizenkettedik generációs ősapám.

Nemcsak mély tisztelet él bennem az evangélium igazságaihoz hűséges eleink iránt, de egy tartozásérzés is. Bízom abban, hogy az előttünk járt evangélikus őseinknek méltó utódai lehetünk, akik meg tudjuk becsülni és tovább tudjuk adni a Krisztusban kapott drága örökségünket.

A 16 oldalas, ingyenes „Mi, evangélikusok” című kiadvány célja az evangélikus sajtót kevésbé követő egyháztagoknak, oktatási intézmények érintettjeinek és további érdeklődőknek a megszólítása és elérése. A lap még a járványügyi helyzet előtt készült. Reménység szerint a veszélyhelyzetet követően egyházi eseményeken és gyülekezeti alkalmakon, oktatási és diakóniai intézményekben ingyenesen, nyomtatott formában mindenki megkaphatja a lapot.
A kiadványt az Evangélikus Információs Szolgálat munkatársai szerkesztették az 1%-os kampány keretén belül. Támogatta a Magyarországi Evangélikus Egyház.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!