Mélyrehatóan a lelkészi lét kérdéseiről

Mélyrehatóan a lelkészi lét kérdéseiről

Share this content.

Forrás: parokia.hu, fotó: Füle Tamás
Budapest – Korunkban a gyülekezeti tagok nem a lelkész tekintélyén, hanem személyén keresztül tapasztalják meg az egyház érvényességét. A fiatalabb lelkészek így már egészen más közegben kezdik meg életpályájukat, mint régebben. Siba Balázs most megjelent könyve a lelkészi pálya mély kérdéseire keresi a válaszokat.

A Károli Könyvek gondozásában megjelent Pasztorálteológia – a református lelkészi hivatás vizsgálata interjúk tükrében című könyvről beszélgettek a Bibliamúzeum kiállítótermében. Mint elhangzott, a kötet túlmutat saját keretein, hiszen nemcsak református, hanem evangélikus lelkészek és teológusok is nagy hasznát vehetik, hiszen hiánypótló kutatás alapján készült, számos szakember bevonásával.

A bemutatón a könyv által érintett különféle problémák felekezetközi megvizsgálására is sor került. Ahogy erről Pángyánszky Ágnes beszélt, a könyv olvasása segítséget adhat a lelkészeknek a mindennapi teendők, a szolgálattal járó nehézségek megértésében és megoldásában. Siba Balázs egységében vizsgálja a lelkészi életpályát a szülői háztól a hitfejlődés kérdésein át a megtérésélményekig. Vizsgálja továbbá a hivatás és a magánélet kapcsolatát, az elhívást, a megélhetés problematikáját, a vezetéssel járó kihívásokat.

Az est moderátora Szabóné László Lilla lelkész, teológiai tanár volt. Mint mondta, számára szimbolikus jelentőséggel bír, hogy ezt a könyvbemutatót ebben az alagsori helyiségben tartják. Siba Balázs kutatása ugyanis a lelkészi lét mélységeit vizsgálja, olyan kérdésekről ír, amelyekről nem szoktunk a felszínen beszélni. Személyes beszélgetésekben, házasságon belül, baráti kapcsolatokban ezek előkerülnek, de egyházmegyei közgyűlésen, hivatalos eseményeken nehéz ezekkel mélyen szembenézni.

A bemutatóról szóló teljes cikk itt olvasható el.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!