A menekültproblémát naivitás evangéliummal kezelni

A menekültproblémát naivitás evangéliummal kezelni

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, Balicza Iván
Oda kellene figyelni arra, amit Luther a kettős kormányzásról tanított, mert a menekültproblémát hiba lenne az evangéliummal és nem a világi kormányzással kezelni. Magyarország kormányán ezért naivitás, de ennél több, komoly veszélyeztetés a szeretet evangéliumi parancsának általunk értett és ránk vonatkozó vetületét számon kérni.

Gyűlölködés a gyülekezetekben című írásunkra – melyben a menekültekkel szembeni, gyülekezetekben is tapasztalható heves indulatokról volt szó – két evangélikus lelkész is reagált. Fontosnak tartjuk közölni mindkét véleményt, hiszen így válhat a KötőSzó eredeti céljainak megfelelően, a nézetek sokszínűségét bemutató, valódi párbeszédet elősegítő tereppé – rták a KötőSzó blog szerkesztői.

Mindig hittem a nyílt és őszinte szóban, ezért bátorkodom megírni, hogy a KötőSzón megjelent Gyűlölködés a gyülekezetekben című cikk nézetem szerint nem fedi a valóságot. Írom ezt azért, mert magam is jelen voltam az itt tárgyalt gyülekezeti alkalmon. A szóban forgó magas tisztségben szolgáló katolikus előadó véleményéről még helyesen tájékoztat. A hozzászólásokról viszont finoman szólva eltorzítottan. Az előadó valóban markánsan a felebaráti szeretet és segítés kötelezettségéről, a migránsok feltétel nélküli befogadásáról beszélt. Ezzel lehet egyetérteni – bár, hogy magam is elmondjam véleményemet én ezt a megoldást és az előadó szavait naivnak tartottam – és lehet más véleményen lenni. Ez a véleménynyilvánítás szabadsága. Tanúsíthatom, hogy nem hangzottak el olyan durva vádak, amilyet a cikk ír, idézet: „mert veszélyesek, betegségeket terjesztenek, lerombolják a kultúránkat, megrontják a gyermekeinket!”  

De tisztában lévén az úgy nevezett katatim (érzelmek és beállítottságok által irányított) érzékeléssel és gondolkodással, el tudom képzelni, hogy egy elhangzott hozzászólást másként hallhattunk és értelmeztünk. Ennek példája éppen a lányunokák megrontásáért aggódó nagymama. Ugyancsak nem sorolnám a gyűlölködés kategóriájában annak a véleményét, aki arab országokban töltött munkaévei során szerzett tapasztalatait mondta el. Elé senki sem tartott félelmet és gyűlölködést keltő torz tükröt. Ez nem gyűlölet, hanem aggódás. Ez alapján most is fenntartom: senki nem gyűlölködött, és aki elutasította a befogadás gondolatát, az elég jól érzékelt aggályokkal mondta el, hogy számára miért nem kell ez. Hogy ettől „rossz”, vagy „jó” keresztény-e? Ezt nem én és nem mi vagyunk hivatottak megítélni.

Itt miért nem alkalmazzuk az egyébként sokszor hangoztatott mondást, hogy „mások hitét nem láthatjuk”?

Balicza Iván véleménye a blogon olvasható tovább:

https://kotoszo.blog.hu/2015/10/21/a_menekultproblemat_naivitas_evangeliummal_kezelni

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!