Menekültkérdés New York és Budapest felől nézve – Hogyan dolgozzuk fel, hogy szemtanúk vagyunk?

Menekültkérdés New York és Budapest felől nézve – Hogyan dolgozzuk fel, hogy szemtanúk vagyunk?

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Kézdi Beáta, fotó: Kiss Kriszti
A menekültkérdés mára a mindennapjaink részévé vált, ezért Donald Margulies 2009-es Pillanatfelvétel című darabja igazán aktuális. Nem csupán azért mert a menekültekről, a háborúkban szenvedőkről szól, hanem azért mert rólunk, itthon élőkről beszél. Arról, ki hogyan dolgozza fel, hogyan éli meg azt, hogy a világ szegényebbik felével mi történik.

Az Átrium Film-Színházban látható előadás Brooklynban játszódik, napjainkban. A főszereplő Sarah elismert, sikeres fotóriporter, aki az iraki háborúban egy tudósítás közben súlyos balesetet szenved, ezért – mivel épphogy túlélte a bombatámadást – hazatér New Yorkba, hogy „újra összerakják”. Mellette van otthon barátja és állandó munkatársa, James, közeli barátjuk Richard, aki egyben a képszerkesztőjük és annak fiatal szerelme, Mandy. Négyük kapcsolatáról, érzéseiről, félelmeiről, a felelősségről és egészen hétköznapi dolgokról is szól a történet remekül megírt párbeszédekkel, valós problémákkal és jó humorral.

 

Az idő előrehaladtával egyre több apró részletre derül fény, egyre több információ árnyalja a már ismert alaphelyzetet. A jeleneteket hatalmas vászonra vetített felvételek törik meg, melyen Sarah, valamint arab tolmácsa, kapcsolattartója és a háborús jelenetek láthatók. Horgas Péter garzon-díszlete és Holdampf Linda jelmezei nem hivalkodóak, szinte már meglepően hétköznapiak, de a darabhoz ennél többre nincs is szükség.

Tovább a KötőSzó blogra.

Címkék: menekült - darab - színház -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!