„Menjünk ki a világba és adjuk gyümölcseinket másoknak is!” – Egy fiatal amerikai lelkésznő prédikált az LVSZ záró áhítatán

„Menjünk ki a világba és adjuk gyümölcseinket másoknak is!” – Egy fiatal amerikai lelkésznő prédikált az LVSZ záró áhítatán

Share this content.

Forrás: LWI, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Windhoek – „Én Krisztusé vagyok, te is Krisztusé vagy, és így együtt vonulhatunk a díszszemlén a Szentlélek által vezetve” – mondta Lydia Posselt, az Amerikai Evangélikus Egyház lelkésze, a Lutheránus Világszövetség 12. nagygyűlésének záró istentiszteletén tartott prédikációjában, a világ minden tájáról érkezett evangélikusok előtt. „Ez a közös menetünk a világba vezet bennünket, szomszédainkhoz, hogy a Krisztusban kapott szabadság gyümölcseit átadjuk másoknak is, ne halmozzuk fel, ne tartalékoljuk hasznunkat.”

Mint ismeretes, a 12. nagygyűlést május 10. és 16. között a namíbiai Windhoekben tartották. Az LVSZ tagegyházaiból mintegy nyolcszázan vettek részt az istentiszteleteken, elmondták gondolataikat és döntöttek fontos kérdésekről, az Isten kegyelme által megszabadítva téma köré csoportosítva. Imádkoztak és énekeltek a záró istentiszteleten a namíbiai dobok ritmusára és a világ minden tájáról érkezett hangok összecsendülésével, megszabadítva a Lélek által. Az LVSZ Tanácsának tagja, a Svéd Egyház érseke, dr. Antje Jackelén vezette a záró istentiszteletet.

„Odamenni, ahol szükség van ránk”

A pédikációt tartó 32 éves Lydia Posselt nyerte el azt a prédikációs versenyt, amelyet az LVSZ korábban kiírt. Tisztelegve Luther Márton öröksége előtt – aki maga is 33 éves volt, amikor nyilvánosságra hozta 95 tételét Wittenbergben – a közösség fiatal lelkészeit kérték arra, hogy készítsenek prédikációt a záró istentiszteletre. Végül ő nyerte meg a versenyt és most így fordult a résztvevők felé:

„A Lélektől vezetve, pontosan oda fogunk menni, ahol szükség van ránk, egyenesen a világba, ahol szenvedés és fájdalom van. Előre megyünk a jövő felé, és bár még nem látjuk, mi vár ránk, de tudjuk, hogy benne lesz a nemzetek gyógyulása, a különbségek összeegyeztetése, a kirekesztetettek befogadása és azoknak a szabadsága is, akik már régóta rabságban vannak, beleértve magunkat is. Ahogy elkülönülünk egymástól, úgy fogunk visszatérni hazánkba és szülővárosunkba, de együtt fogunk haladni Isten fényében.”

Az új elnök és a tanácstagok beiktatása

A záró istentiszteleten beiktatták tisztségükbe az LVSZ újonnan választott tanácsának tagjait, valamint az új elnököt is. Ő fogja veszetni az LVSZ-t munkájában az elkövetkező hét évben.

Az alkalmon egy fiatal személy, aki képviselte a jelenlévő 50 fiatalt és a stewardokat, a következőket mondta az új tanácsi tagoknak: „Önöket ez a nagygyűlés választotta meg, hogy a világ minden tájáról jelen lévő evangélikus egyházak folyamatos hangjai legyenek. Önöknek itt feltöltekezve, el kell juttatniuk a felszabadulás evangéliumát minden néphez, minden szomszédot bevonva, egy megbízható világ megépítésébe.”

Az istentisztelet végén az újonnan megválasztott elnök, Musa Panti Filibus bezárta a nagygyűlést és minden egyes résztvevőt megáldott munkájában: „Menjetek északra és délre, keletre és nyugatra, hirdessétek a szabadságot és az élet ajándékát, Isten kegyelmével. Menjetek ki békében a világba. Ragaszkodjatok erősen ahhoz, ami jó. Ne fizessetek rosszal a rosszért. Támogassátok a gyengéket, a nyomorúságban élőket. Helyezkedjetek szembe a hatalmasságokkal és az elnyomókkal. Küzdjetek az igazságért. És a mi kegyelmes Istenünk, aki gyermeke fölé hajol, mint az anya, és megvédi őt, áldjon meg és tartson meg mindnyájunkat.”

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!