Mennyek országa a páston

Mennyek országa a páston

Share this content.

Szöveg: Illisz L. László, fotó: Csűry Csaba
Budapest – A Nemzet Sportolóját, többszörös olimpiai és világbajnok öttusázót, Balczó Andrást hallgathatták a budavári evangélikus szabadegyetem őszi szemeszterének utolsó előadásán az egybegyűltek. Az előadás címe – Közeleg a mennyek országa – színtiszta vallási tartalomra utalt, ám a hallgatóság még ennél is többet kapott: egy hajlott kora ellenére remek szellemi frissességben, sodró erejű derűben élő, nagyszerű, minden korban mindenkinek példaként szolgáló embert.

Fabiny Tamás elnök-püspök bevezető áhítatában Pál Timóteusnak írt második leveléből idézte a jól ismert részletet: „…futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam” Az ige afféle illusztrációjaként megnézhettünk egy rövid részletet – az azóta elhunyt – Kósa Ferenc filmrendező Balczó Andrásról készített, Küldetés című, nagyszerű filmjéből. Az Isten szeretetéről beszélő és a stadionba győztesként befutó sportolóra utalva a püspök azt mondta: mindannyiunk élete lelki futás, küzdelem, a hit tusáját vívjuk a mindennapokban, és áldott az élete annak, aki elvégzi futását. Az élet szorításában a megalkuvás helyett a hitet kell választanunk, s ebben segít a hiteles szó, Balczó András szava, élete, példája – mondta Fabiny Tamás.

Balczó András – akinek édesapja evangélikus lelkész volt – előadásában arról beszélt, rá kellet jönnie, hogy életében nem ő maga hozta a fontos döntéseket, hanem Isten választotta ki a neki juttatott feladatra. Tizenöt éves korában hallott arról, hogy egy magyar ember világbajnoki érmet nyert öttusában, s úgy gondolta, hogy ezt ő is meg tudja csinálni. „Innentől kezdve Isten szinte kézen fogva vezetett végig életemen mondta Balczó András.

Hamar kiderült, hogy olvasási nehézséggel küzd, ma úgy mondjuk, diszlexiás, így aztán nem választhatott olyan pályát, ahol a szövegértés képessége kulcsfontosságú. Budapestre ment, mert akkoriban csak ott lehetett öttusázni, és olyan ügyesnek bizonyult, hogy tizennyolc éves korában már vitték volna a világbajnokságra.

Balczó András utólag visszatekintve bevallotta, hogy nem volt tehetségesebb, mint a többiek. Sőt a vívásban kifejezetten gyenge volt, hiszen jó keresztényként a szúrás/vágás szilaj élvezete helyett azon töprengett, hogy szabad-e fájdalmat okozni felebarátjának? A dilemmát és hiányosságát azzal egyensúlyozta ki, hogy dupla vívóedzéseket vett, és ha lehet, még szorgalmasabban dolgozott. 1963-ban nyert először világbajnokságot, utána pedig sorozatban védte meg címét. De rá kellett jönnöm mondta Balczó , hogy a siker önmagában hamis dolog, mert Isten nem feltétlenül ad hozzá boldogságot. Úgy gondolta, hogy az egyéni olimpiai bajnoki cím megnyerése lehet az igazi boldogság!

Szerencséje is volt, hiszen az 1972-es müncheni olimpián jó lovat húzott. Először a vívás is jól ment neki, de egy idő után gödörbe került, sehogyan sem sikerültek a döntő fontosságú asszók. Azon morfondírozott magában, hogy a magyarok otthon izgulnak érte, szurkolnak neki, ő pedig végtelenül csalódott magában, mert nem tud megfelelően teljesíteni. Úgy gondolta: „Értem én, Uram: ha nem megy, nem megy. El kell ezt fogadni.” És ekkor hirtelen újra megjött az önbizalma, erőt érzett magában, és sorban jöttek a fontos találatok. Valaki átvette az irányítást mondta Balczó András. Az olimpikon ehhez hozzátette még: egész addigi sportolói pályafutása során ezt az állapotot kereste, és végül nem a sikerben, hanem a bukásban találta meg. Úgy élte meg ezt, mint a lélek nászát az éggel, s érezte, hogy számára ekkor elközelgett a mennyek országa.

Balczó András azt mondta, hogy ekkor minden vágyat, célt a múltnak adott, mert tudta, hogy ha kitartóan keresi ezt a boldogságot, akkor rá is talál, és meg is maradhat benne. Ez az egyetlen, valódi örömhír mondta a sportoló. Jó volna tette hozzá , ha ma is minél többen fordulnának Jézus felé, sok-sok ébredésre lenne szükség, mert az aratnivaló sok, a munkás pedig kevés.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!